Od krachu k celosvětové slávě. Jak Walta Disneyho zachránily myši v odpadcích

Adam Kotrbatý

Založil firmy, které dnes vydělávají miliardy dolarů. A lidé mu peníze dávali rádi. V těžkých dobách dokázal právě Walt Disney přinášet útěchu a dočasné útočiště před každodenními starostmi. Průkopník animovaného filmu by se v pondělí dožil 115 let.

„Všechny naše sny se splní, pokud budeme mít odvahu je následovat,“ říkával. Sám nikdy neztrácel optimismus. Přestože na počátku jeho příběhu stál krach a ztráta první úspěšné postavičky.

Ostatně ani dětství neměl Walt Disney šťastné. Jeho otec byl na něj i bratra Roye tvrdý. Bití bylo v rodině na denním pořádku. Walt tehdy začal hledat útěchu v kreslení. Vytvořil si svět, v němž bylo vše krásné a všichni lidé šťastní.

Útěk od reality hledal později i v armádě. V šestnácti letech ho do ní ale nevzali, načež se přihlásil alespoň k červenému kříži. Jako řidič sanitky strávil ve Francii poslední roky první světové války.

Kariéru měl však udělat jinde. Po uzavření míru odešel do Kansas City a brzy se spolčil s místním podnikatelem Frankem Newmanem. V jeho kině promítal své kreslené filmy pod značkou Newman Laugh-O-Grams.

Studio Laugh-O-Grams však navzdory úspěchu nevydrželo dlouho. Disney s parťákem Fredem Harmanem nabrali příliš mnoho zaměstnanců, společnost předlužili a dovedli ke krachu.

Moment, který by mnohé odradil, však mladého Walta přiměl k ještě většímu risku. „Zkusím prorazit v Hollywoodu,“ řekl si. Tentokrát se spojil s bratrem a s novým animačním studiem vyrazili do Kalifornie.

Mickey v koši

A skutečně se jim dařilo. Úspěchem skončila jak série krátkých animací postavená na Alence v říši divů, tak i následné příběhy o králíku Oswaldovi. Jenže když si práva na Oswalda přivlastnila společnost Universal Pictures, vypadalo to opět bledě.

sinfin.digital