Od strýčka Hitlera dostávaly k Vánocům čokoládu a hračky. Osudy dětí nacistických zločinců

abe

Osud většiny nacistických zločinců je známý. Buď je po válce popravili, někteří zemřeli vlastní rukou, jiným se povedlo uprchnout do Jižní Ameriky. Co se ale stalo s jejich dětmi? Nosit v poválečné době jména nacistických zrůd zřejmě nebylo snadné. Některé děti činy svých otců odsoudily. Jiné naopak věřily až do konce života v nevinu svých rodičů.

Niklas Frank

Právník Hans Frank patřil mezi privilegované členy nacistické strany NSDAP. Od roku 1939 velel v okupovaném Polsku a má tak na rukou krev milionů Poláků a Židů. V roce 1939 se mu narodil syn Niklas. Ten údajně viděl poprvé děti svého věku až v necelých čtyřech letech, když jel do krakowského ghetta s matkou, která si nechávala od Židů šít korzety, protože „nikdo nedělá lepší korzety než Židé“.

Niklas se o činech svého otce, kterého popravili v roce 1946, dozvěděl naplno až po válce. Později začal pracovat jako novinář, byl editorem Playboye a 20 let přispíval do německého magazínu Stern. Chování své rodiny odsoudil. Řekl, že jeho otce hnala zloba a fanatické ambice a byl by schopný zabít kohokoli, na koho by Hitler ukázal prstem.

Frankův syn stále žije poblíž Hamburku a jednou dle listu New York Post napsal, že každý rok v den výročí otcovy smrti masturbuje před jeho obrazem a představuje si, že ho pitvá.

Edda Göringová

Zakladateli gestapa a veliteli Luftwaffe Hermannu Göringovi se v roce 1938 narodila dcera Edda. Otec jí zemřel, když jí bylo osm – otrávil se kyanidem jen několik hodin před svou plánovanou popravou. Edda nikdy nezapomněla na luxus, ve kterém vyrůstala, a byla hrdá na odkaz svého otce.

Göring byl vysoce postaveným nacistou a vyznamenaným hrdinou z první světové války. Bydlel v luxusní rezidenci, kde měl vlastní kino, bazén i tělocvičnu. Na zdech prý visely cenné obrazy zabavené Židům. Dcera Edda byla zvyklá vyrůstat ve středu pozornosti. S koncem války ale skončil i její život v luxusu. S matkou bydlely v malém mnichovském bytě.

Edda nikdy nepřipustila, že by její otec nesl vinu na válečných zločinech. „Můj otec nebyl fanatik. Kdybyste ho znali, viděli byste, že mu mírumilovnost čišela z očí… moc jsem ho milovala a on miloval mě,“ tvrdila Göringova dcera. Stala se z ní zdravotní sestra a občas byla ve styku s pravicovými extremisty. V roce 2015 prostřednictvím žaloby žádala navrácení části otcova zabaveného majetku. Neuspěla.

sinfin.digital