Odseděl si 32 let za vraždu, kterou neudělal. Na svobodu ho dostala skupina studentů, co řekl po propuštění?

Info.cz

abe

Boží mlýny melou, ale někdy hrozně pomalu. Po 32 letech ve vězení se toho dočkal i nespravedlivě odsouzený Andrew Leander Wilson z Los Angeles. Za mřížemi seděl kvůli vraždě, kterou nespáchal. Od počátku tvrdil, že je nevinný, a dlouhodobě za něj bojovala i celá jeho rodina. Až studenti práva z Loyolské univerzity ale dokázali přimět soud, aby čin znovu projednal a po zjištění nových důkazů mohl Andrew po více než třech dekádách opustit svou celu.

„Říkal jsem si to celou dobu, nepřestávej bojovat. Nevzdávej se. Zdá se mi, že to je přesně to, co soudní systém chce, ale já jsem se nevzdal,“ tvrdí po propuštění Andrew. Do vězení se dostal, když mu bylo 30. Znovu na svobodu vyšel jako 62letý. Více než polovinu svého života zatím strávil za mřížemi. A jak se teď ukázalo, neoprávněně.

Andrewa v roce 1984 odsoudili za ubodání 21letého mladíka. Ten spal ve svém náklaďáku, když byl smrtelně zraněn. Ve voze s ním tehdy byla i jeho přítelkyně Saladena Bishopová. Když jí vyšetřovatelé ukazovali různé fotografie podezřelých, ukázala na Andrewa.

Jeho právníci roky poukazovali na to, že Bishopová je nedůvěryhodný svědek, protože kdysi podala falešné obvinění z napadení a znásilnění. Podle Andrewových obhájců ale obžaloba účelově zamlžovala důkazy proti jeho nevině.

sinfin.digital