Odvážná, krásná, ale ztracená v historii: Neuvěřitelný příběh oblíbené špionky Churchilla

ekb

Krystyna Skarberková se narodila v Polsku jako hraběnka, po vpádu nacistického Německa do její rodné vlasti v roce 1939 se ale rozzuřila natolik, že se okamžitě přihlásila k britským tajným službám. Pod britskou vlajkou riskovala život celých šest let a její kolegové o ní díky její odvaze hovořili jako o „nejlepší člence služeb“. Christine Granvillová, jak znělo její špionské jméno, byla nejen první, ale také nejdéle sloužící zvláštní agentkou v období druhé světové války. Získala řadu ocenění a oblíbil si jí také tehdejší premiér Winston Churchill. Přes všechny její úspěchy o ní ale do nedávné doby nikdo neslyšel a její příběh málem upadl v zapomnění. 

Christine byla s manželem na cestě na jeho diplomatickou misi v jižní Africe, když v září roku 1939 nacisti napadli Polsko a začala nejkrvavější válka v historii lidstva. Vpád Adolfa Hitlera do její rodné země ji zasáhl natolik, že se přihlásila k britským tajným službám a trvala na tom, aby ji okamžitě přijali. Tak se také stalo a polská rodačka začala sloužit jako britská špionka.

Poté, co se stala britskou agentkou, začala pracovat pro Oddělení pro zvláštní operace (SOE), které bylo zvláštní sekcí britské zpravodajské služby MI6. V roce 1940 bylo SOE založeno na popud Winstona Churchilla, aby na území obsazeném Němci vedlo zpravodajskou a sabotážní činnost.

Zeman velezrádce? Kvůli trapasu na Hradě se na nás svět dívá jako na ubožáky, říká politolog Pehe

sinfin.digital