„Operace Anthropoid byla hvězdnou hodinou našich dějin,“ tvrdí historik Jiří Padevět

Aneta Bednářová

Obdobím protektorátu se historik Jiří Padevět zabývá dlouhodobě. Před několika dny vyšla jeho nová kniha Dotek Anthropoidu, ve které kombinuje dobové dokumenty se svými prozaickými texty. O této "hvězdné hodině" našich dějin, kdy parašutisté provedli útok na Reinharda Heydricha, bychom podle něj měli mluvit neustále. „Jeden z tradovaných mýtů je, že Češi nemají skoro žádné hrdiny a že za války nejvíc udávali. Obojí je samozřejmě nesmysl. Chtěl jsem touto knihou vzdát poctu všem hrdinům a „obyčejným“ lidem, ať už to byli parašutisté nebo odbojáři,“ tvrdí v rozhovoru pro INFO.CZ Padevět.

V knize kombinujete dobové dokumenty, Vaše prozaické texty a úryvky z tisku včetně receptů nebo rad hospodyňkám. Proč právě tato kombinace?

Snažím se ukázat, že doba, která je z dnešního pohledu velice heroická, byla pro většinu lidí i přes nacistickou krutovládu vlastně běžná. Stanné právo tehdy samozřejmě zasáhlo úplně všechny, nicméně lidé dál chodili do práce, dál si doma vařili večeři a dál se milovali i nenáviděli jako předtím. Mnoha lidí se ty události osobně nedotkly, do jiných naopak narazily takovou silou, že jim to razantně změnilo život, nebo je to o život připravilo.

EXKLUZIVNĚ: V kryptě, kde se po zabití Heydricha ukrývali parašutisté, se po 75 letech našly stopy krve

sinfin.digital