Osidlování Marsu je životu nebezpečné. Při letu na rudou planetu hrozí velké riziko vzniku rakoviny

Michal Benatzky

Hned několik vesmírných agentur a soukromých společností vede závod o vyslání člověka na Mars. Podle vědců se ovšem noví kolonizátoři budou muset potýkat s většími riziky, než se počítalo. Pro dlouhodobý pobyt ve vesmíru je velkým problémem zejména vesmírné záření, které způsobuje rakovinu. Oproti pobytu uvnitř magnetického pole země je riziko vzniku této nemoci ve volném vesmíru až dvojnásobné

Ty se přes nukleotidy dostávají do lidské DNA, kde mohou porušit jejich strukturu a tím vést k mutaci a následnému vzniku rakoviny. Zatímco doposud měli odborníci za to, že buňky mutují jen při přímém zasažení radiací, nový výzkum ukazuje, že riziko rakoviny se zvyšuje také pro sousední buňky. Napadená tkáň totiž infikuje i své okolí. Tím pádem vzniká dominový efekt, který může mít pro člověka fatální následky.  
Pomocí dnes známých metod nelze pronikání nebezpečného záření zcela zabránit. Maximálně je možné omezit rizika. Problémem je navíc také fakt, že astronauti by na rudé planetě v případě úspěšného výsadku zůstali několik měsíců, což už je doba, kdy je riziko poškození buněk značné. Kolonizátorům příliš nepomohou ani silné skafandry. 
 
sinfin.digital