Oslavte Vánoce v klidu. Návod, jak přežít Štědrý večer v rozdělené společnosti

Adam Kotrbatý

Vánoce jsou výjimečnou příležitostí, při níž se u jednoho stolu setkávají celé rodiny. V době, kdy se společnost štěpí na politických i společenských otázkách, může taková sešlost snadno přejít ve velkou nekontrolovanou hádku. Návod, jak situaci zvládat, přinášejí americká média. Ta s podobnými problémy radila před letošním Dnem díkůvzdání.

Díkůvzdání je pro americké rodiny podobně velkou událostí, jakou jsou pro ty české Vánoce. Scházejí se pospolu v počtech, v jakých se nevidí celý rok. Už několik let přitom vznikají u společného stolu rozepře kvůli politice. A čím rozdělenější americká společnost je, tím jsou nálady vyhrocenější.

Jak vypadá rozdělená společnost, poznávají v současné době i Češi. Vzhledem k tomu, že jde často o generační střety, vedou dělící linie napříč rodinami. Stává se, že se prarodiče nebo rodiče neshodnou se svými dětmi. Spory mohou přesáhnout i do osobní roviny.

Neznamená to však, že by se o politice u štědrovečerní večeře nemohli bavit vůbec. Jednou z rad, jak předejít případným sporům, může být dostatečně promyšlený zasedací pořádek. Rozmístění jednotlivců přispívá k větší pohodě u stolu. Když vedle sebe posadíte lidi s podobným názorem, snižuje se riziko konfliktu. Stejně tak je dobré vedle případného rozdmýchávače sporů posadit člověka, jenž dokáže konverzaci obratem stočit na jiné téma, například jídlo nebo filmy.

Jak co nejlépe předcházet konfliktům na rodinných sešlostech, zkoumá od roku 2007 skupina vědců pod hlavičkou Difficult Conversations Lab. Účastníci experimentů se shodují, že když už k debatě o politice nebo čemkoli sporném dojde, je zásadní problém nezjednodušovat a uvědomit si, že neexistuje jediný správný názor a věc často nebývá černobílá.

sinfin.digital