Oteplí se a bude líp. O lední medvědy se bát nemusíte, uklidňuje český klimaskeptik

Adam Kotrbatý

„Lidstvo mělo vždy problémy, když se klima ochlazovalo, nikoli oteplovalo,“ tvrdí jeden z předních českých klimaskeptiků a autor webu klimaskeptik.cz Vítězslav Kremlík. Nepopírá, že teplota na planetě skutečně stoupá, spolu s dalšími se ale pře o sílu oteplení. Klimatologové podle něj totiž některá data záměrně upravují.

Kremlík dlouhodobě publikuje články na svém blogu i na webu. Tam shromáždil sérii grafů, odkazů a příběhů, které mají podložit jeho teorii, že „alarmisté“, jak říká oponentům, nemají pravdu a Zemi z hlediska klimatu nehrozí katastrofa.

„Studoval jsem historii a zajímala mě otázka, proč dochází ke stěhování národů. Když si uděláte časovou osu, zjistíte, že k tomu dochází relativně pravidelně každých pár století. Dospěl jsem k názoru, že k tomu většinou přispěje nějaká změna klimatu. Nejčastěji, že se ochladí, je sucho a zemědělcům a pastevcům to dělá problémy. Proto se dají do pohybu a pak už je to jako domino,“ popisuje Kremlík, co ho jako člověka z jiného oboru přivedlo ke klimatickým změnám.

„Vyšlo mi, že lidé měli problém s ochlazením, nikoli s oteplením. Když jsem pak zaznamenal mánii, že oteplování je katastrofa, překvapovalo mě to. Připadalo mi, že alarmisté falšují dějiny a obracejí vše naruby,“ dodává.

Klimatická změna v praxi. Monzuny v Asii bez většího zájmu zabíjí tisíce lidí a sílí

sinfin.digital