Otřesný příběh stovek dětí, které zmizely před 50 lety. Většinu už rodiče nikdy neuvidí

Info.cz

ekb

Pár let po vzniku Izraele v zemi beze stopy zmizely stovky až tisíce malých dětí. Ztrátou trpěli hlavně židovští přistěhovalci z Jemenu, kterým bylo řečeno, že jejich děti zemřely. Otazníků ale začalo přibývat a čím dál víc rodičů začalo věřit, že jim byly jejich děti odebrány, aby je dostali Židé ze Spojených států a Evropy. Šokující odhalení, které přišlo minulý týden, ale ukázalo, že drtivou většinu dětí dostihl mnohem hrůzostrašnější osud. 

Když si Leah Aharoni vzpomene na dceru, o kterou přišla před 50 lety, hrnou se jí do očí slzy. „Viděla jsem ji jen krátce. Měla krásnou pleť. Otevřela oči a podívala se na mě, jako by říkala: ‚Neopouštěj mě‘,“ říká podle BBC. Leah předčasně porodila dvojčata nedlouho poté, co se dostala do Izraele. Obě čerstvě narozené dívky ale byly poslány pryč. Řekli jí, že jsou na speciální klinice v Tel Avivu, když je tam ale chtěl navštívit manžel Leah, bylo tam jen jedna z dvojčat. Lékaři mu sdělili, že druhá holčička – Hanna – zemřela.

Leah byla v šoku, že jí nikdo neukázal mrtvé tělíčko ani hrob. Právě to spojuje všechny příběhy odebraných dětí v Izraeli. Manželé však verzi lékařů uvěřili. Otázky si Leah začala klást až o několik let později, když bylo její „přeživší“ dceři Hagitě osmnáct a měla nastoupit do vojenské služby. Povolávací dopis však přišel dvakrát – druhý byl pro Hannu. I to je jeden z charakteristických rysů většiny příběhů.

Amerického studenta nejspíš nemučili, soudruzi udělali chybu, říká Češka zadržená v KLDR

sinfin.digital