Podařilo se jim dokázat gravitační vlny ve vesmíru. Teď za to trojice Američanů získá nobelovku

ČTK

vkr

Letošní Nobelovu cenu za fyziku získala trojice Američanů Rainer Weiss, Bary Barish a Kip Thorne za klíčový příspěvek k pozorování gravitačních vln ve vesmíru. Oznámila to dnes Královská švédská akademie věd.

„Byl to opravdu krásný telefonát,“ popsal okamžik, kdy se dozvěděl o udělení Nobelovy ceny její letošní laureát Rainer Weiss. Právě on si spolu se slavnou medailí odnese i polovinu finančního ocenění, které je s jejím udělením. „Beru nicméně tuto poctu jako ocenění tisíce lidí, kteří na našem objevu pracovali,“ dodal fyzik.

Měl samozřejmě pravdu. Existenci gravitačních vln předpověděl před stoletím nikdo jiný než Albert Einstein, byť ten si tehdy myslel, že nebude možné jejich existenci dokázat. V tom se ale i génius jeho formátu pletl, což se definitivně podařilo dokázat v září 2015, kdy byly vlny poprvé zaznamenány na americkém přijímači LIGO.

„Je to něco zcela nového a odlišného, co nám otevírá dosud nespatřené světy... Na ty, kterým se podaří zachytit (gravitační) vlny a interpretovat jejich poselství, čekají bohaté objevy," uvedla akademie v prohlášení.

sinfin.digital