Pokračování Trainspottingu nejspíš nezklame. Potvrzuje to první recenze

Info.cz

Podle recenze Petera Bradshawa uveřejněné na serveru The Guardian není pokračování kultovního snímku z roku 1996 tak mimořádné jako originál. Přesto film, který se točí kolem rozčarovaných mužů středního věku, naplní většinu očekávání, které ve svých fanoušcích vyvolal jeho předchůdce – je děsivý, vtipný, ale i zoufale smutný. 

Jako jednu ze slabých stránek považuje Bradshaw sentiment, který v původním snímku chyběl. Na druhou stranu ale oceňuje, že si film zachoval poutavou energii a zároveň i specifický pesimismus, který režisér Boyle dokázal dokonale přenést z původního snímku.

Oproti prvnímu filmu, který ohromoval nezapomenutelnými scénami s odporným záchodem nebo mrtvými dětmi, ten současný staví spíše na čtyřech životem vyčerpaných mužích. Renton, Sick Boy, Spud a Begbie se totiž musejí srovnat s myšlenkou, že se jejich životy chýlí ke konci.

Román Irvina Welshe Porno, podle kterého je film natočený, se odehrává deset let po událostech původního příběhu. To, že je film natočený o celou dekádu později, ale nic nemění na tom, že Renton (Ewan McGregor) žije svůj klidný a pohodlný život v Amsterodamu. Když ale vstoupí do životní fáze „krize středního věku“, neodolá touze se vrátit zpátky do Edinburghu. Tato cesta ho donutí vypořádat se se svými démony z minulosti a zejména se třemi muži, které viděl naposledy, když je sprostě okradl o peníze vydělané na drogách.

Renton není jediný, komu se poměrně dobře daří. Sick Boy (Jonny Lee Miller) se svojí obchodní partnerkou Veronikou vedou firmu, která se specializuje na vydírání. Kdo se ale s minulostí rozloučit nedokázal, jsou Spud a Begbie.

sinfin.digital