Pomsta je nejen sladká. Podle vědců je díky ní člověk šťastnější

ČTK

FCZ

Pomsta - to je tak trochu jako spořádat na posezení celý dort nebo karton zmrzliny, anebo poslat textovou zprávu své bývalé či bývalému ještě před kuropěním. Ano, tehdy to vypadá jako dobrý nápad, ale brzy člověku dojde, že to byla velká chyba. Problém je, že je těžké si uvědomit dlouhodobé následky, když v tu chvíli vám to poskytne úžasnou útěchu. Zvlášť když, jak dokazuje nedávná studie v odborném časopise Journal of Personality and Social Psychology, pomsta vůči lidem, co vám uškodili, vás opravdu dělá podstatně šťastnějšími, napsal zpravodajský server New York Magazine.

V první části studie autoři požádali skupinu dobrovolníků, aby napsali osobní esej. Eseje si pak navzájem vyměnili s tím, že jim na ně druhý napíše upřímnou hodnotící reakci. V některých případech ovšem namísto skutečné zpětné vazby dostali předem napsané hanlivé hodnocení tepající jejich psaní i je samotné.

Vědci pak všem rozdali vúdú panenky s vysvětlením, že si mají představit, že panenka představuje osobu, která je v domnělém hodnocení tolik urazila. A ukázalo se, že zapíchnutí několika špendlíků do hadrové postavičky dokázalo značně zlepšit náladu účastníků.

Ovšem vědci si kladli otázku, zda je tímto pokusem jasně prokázáno spojení mezi pomstou a záměrem pomstít se. Ano, účastníci využili příležitost, aby se (svým způsobem) pomstili nepřátelům. Ale byli by ochotní sami podobnou příležitost vyhledat, aby se cítili lépe?

S cílem najít odpověď na tuto otázku si autoři studie našli jinou skupinu dobrovolníků, kterým dali pilulku, jež údajně zostří jejich poznávací schopnosti. Ve skutečnosti se ovšem jednalo jen o placebo. Několika účastníkům zároveň vědci namluvili, že pilulka má i schopnost stabilizovat jejich náladu, a že se tudíž budou psychicky cítit stejně, dokud její efekt nevyprchá.

sinfin.digital