Poskytly jídlo, kola i útěchu. 8 hrdinných rodin, které pomáhaly parašutistům

Aneta Bednářová

Zlo vítězí, když dobří lidé nedělají nic. A proto se stovky dobrých lidí rozhodly proti zlu bojovat. Reinhard Heydrich po svém nástupu do funkce zastupujícího říšského protektora od podzimu 1941 začal systematicky decimovat český odboj. Zbylí stateční chtěli zoufale odporovat, jejich možnosti ale byly omezené. Vše se změnilo 29. prosince 1941, když se ve středních Čechách snesli k zemi Jan Kubiš a Josef Gabčík, parašutisté operace Anthropoid. Čeští odbojáři je brali jako dar z nebes. Dokonce je označovali jako „silvestrovský dárek“ a příslib, že odboj stále žije. Další díl seriálu Anthropoid k 75. výročí operace se zaměřuje na hrdiny v českém odboji, kteří pomáhali parašutistům.

Propaganda po útoku na Heydricha i minulý režim se snažily často tvrdit, že český odboj s útokem na Heydricha nesouhlasil, protože se obával množství obětí, které přinese odveta. Po desetiletích lží a záměrného mlžení se ale začíná potvrzovat, že čeští odbojáři nejen s operací Anthropoid souhlasili, ale dokonce parašutisty podporovali, jak jen mohli. Většina za svoji statečnost zaplatila životem.

Bez českého odboje by se operace Anthropoid nemohla uskutečnit

„Nevěřím tomu, že český odboj s útokem na Heydricha nesouhlasil. Bez souhlasu a podpory ze strany domácího odboje by se zabití Heydricha nepodařilo. Já jsem naopak přesvědčený, že když Kubiš s Gabčíkem sdělili zřejmě v bytě Jana Zelenky-Hajského, co plánují, tak že to odbojáři vítali. Domnívám se, že mluvili účastníkům domácího odboje z duše,“ potvrzuje pro INFO.CZ historik Vojtěch Šustek.

A český odboj se ihned zapojil do podpory parašutistů. Od pomoci s přípravou útoku až po zajištění falešných dokladů, nebo potravin. „Někdo vás musí ubytovat, musí vám dát najíst. Shánění potravin nebylo zdaleka tak jednoduché jako dnes. Někdo vám musí prát košile, zašívat saka, starat se o vaše zbraně a výbušniny, prostě starat se o vás logisticky a pomáhat vám s přípravou akce. Tohle všechno podporovatelé Anthropoidu dělali a téměř všichni tito lidé byli po odhalení výsadku zavražděni. Včetně té dámy, která jen parašutistům prala košile,“ vysvětluje v rozhovoru pro INFO.CZ historik Jiří Padevět.

sinfin.digital