Poslední rozloučení se Stephenem Hawkingem. Geniální fyzik byl uložen ve Westminsteru

ČTK

bau

Mezi ostatky velkých britských vědců Charlese Darwina a Isaaka Newtona byla dnes uložena urna s popelem britského fyzika Stephena Hawkinga během pietního obřadu v londýnském Westminsterském opatství. Na smuteční obřad dorazila vedle vědcových blízkých a některých veřejných osobností i tisícovka hostů z více než stovky zemí světa. S obřadem je spojeno odvysílání Hawkingova poselství do vesmíru. Hawking, považovaný za nejvýraznějšího teoretického fyzika současnosti, zemřel ve věku 76 let letos v březnu.

V zaplněné historické budově opatství v centru Londýna, kde spočívají ostatky významných postav britské historie, proneslo smuteční řeč několik osobností spjatých s Hawkingovým životem. Byli mezi nimi astronaut Tom Peake, královský astronom Martin Rees, vědcův spolupracovník a nositel Nobelovy ceny Kip Thorne a herec Benedict Cumberbatch, který Hawkinga ztvárnil ve filmu. Během obřadu se na Hawkingovu počest rozezněly zvony gotického chrámu opatství.

Součástí obřadu bylo i vyslání Hawkingova poselství, zakomponovaného do hudby řeckého skladatele Vangelise, do vesmíru. Podle vědcovy rodiny je ze satelitu Evropské vesmírné agentury namířeno k nejbližší černé díře s označením 1A 0620-00, která je od Země vzdálena 3500 světelných let. Právě výzkum černých děr byl stěžejním tématem Hawkingovy vědecké kariéry.

„Je to poselství míru a naděje, o jednotě a naší nutnosti žít na této planetě ve společné harmonii,“ uvedla Hawkingova dcera Lucy.

Kromě Hawkingových nejbližších a některých britských politiků a dalších veřejných osobností na dnešní obřad dorazila tisícovka lidí vybraných z více než 25.000 zájemců, kteří se o pozvánky přihlásili na stránkách Hawkingovy nadace.

sinfin.digital