Práce stresuje stále víc zaměstnanců. Spousta z nich trpí pocitem vyhoření

ČTK

luš

Zaměstnanci, kteří dříve oplývali pracovním nadšením, čím dál častěji na poradách mlčí. Nejsnaživější pracovníci najednou začínají chodit pozdě do práce a odcházejí dříve. Jiným zase dělá problém ráno vstát z postele, mají pocit, že už toho více nezvládnou. Lidí, kteří trpí pocitem vyhoření, stále přibývá. 

Spousty zaměstnanců podle psychologů trpí přetížením a vyčerpáním. Nejistota v zaměstnání, požadavky na to být neustále dostupní a odvádět více práce s méně prostředky - a to i v případech, že firma vzkvétá - mnoho zaměstnanců přivedlo do bodu zlomu.

Na stres a úzkost si stěžuje asi 70 procent lidí, kteří se obracejí na linku důvěry pomáhající lidem s problémy v práci Workplace Options. V roce 2014 si na tyto problémy stěžovalo jen 50 procent volajících. Jen minulý měsíc linka zaznamenala 42 500 hovorů, což představuje 18procentní narůst oproti loňskému měsíčnímu průměru.

Podle rozsáhlého průzkumu Gallupova ústavu v roce 2012 více než 40 procent Američanů uvedlo, že jsou z práce tak vystresováni, že mají pocit vyhoření.

Zaměstnavatelé během finanční krize najímali méně lidí a po stávajících zaměstnancích požadovali větší pracovní výkony. Od krize uběhlo téměř deset let a nejistota v zaměstnání se stala běžným jevem, uvedl vedoucí Workplace Options Alan King.

sinfin.digital