Před 100 lety se narodil Nelson Mandela – ikona boje proti apartheidu a nejslavnější vězeň černé Afriky

ČTK

luš

Nejslavnější vězeň černé Afriky byl v káznici 27 let, přesto po propuštění nemyslel na pomstu a nabídl mír. Ačkoli proti jednomu z nejrepresivnějších režimů světa, jihoafrickému apartheidu, bojoval i násilnými metodami, dokázal se násilí vzdát. Nelson Mandela. Symbol boje za rovnoprávnost ras, první černošský prezident Jihoafrické republiky (1994-1999) a nositel Nobelovy ceny za mír (1993) se narodil před 100 lety, 18. července 1918. Zemřel 5. prosince 2013 ve věku 95 let.

Mandela, který se již za svého života stal legendou, odstranil v čele jihoafrických černochů v 90. letech spolu s tehdejším prezidentem Frederikem de Klerkem tamní rasistický režim. Oba za to dostali Nobelovu cenu za mír. Prezidentem JAR se stal po prvních vícerasových volbách v dubnu 1994, kdy se velkou měrou zasloužil o přechod k demokracii a usmíření ve společnosti. Emotivní Mandela, jehož největší radostí je naslouchat Händelově nebo Čajkovského hudbě a pozorovat přitom západ slunce, předal v červnu 1999 jako jeden z mála státníků černého kontinentu dobrovolně moc svému nástupci, Thabu Mbekimu.

Po odchodu z prezidentské funkce se Mandela, který se podle vlastních slov často inspiroval filozofií nenásilí Mahátmy Gándhího, věnoval nadační činnosti, často se ale též angažoval v různých konfliktech: představil mírový plán pro Blízký východ, jako prostředník působil v mírovém procesu v Burundi či kritizoval americký vpád do Iráku.

Smrtící migrační trasa, kterou svět ignoruje. Ve válkou zmítaném Jemenu běženci zažívají peklo

sinfin.digital