Před 150 lety Rusové prodali Američanům Aljašku. 4 důvody, proč to nebyl dobrý nápad

Kristína Paulenková

kris

Před 150 lety prodali Rusové Američanům Aljašku. V té době to pro Rusko vypadalo jako výhodný nákup. Za nehostinné studené území země utržila 7,2 milionu dolarů. Zpětně se ale obchod ukazuje výhodný hlavně pro USA, která levně získala strategické území. Tady jsou čtyři důvody, proč prodej nebyl dobrý nápad:

1) Ropa

Ruská ekonomika je závislá na ropě. Jenže ta jednou dojde a Rusko se bude muset poohlížet po něčem jiném, co bude živit jeho hospodářství. A Aljaška má ropy hodně. Kdyby území Moskva neprodala, problém by nastal o poznání později. Nehledě na to, že by Spojené státy přišly o své momentálně největší ropné pole, píše Moscow Times.

2) Muzeum

V Rusku je samozřejmě nespočet muzeí, která vystavují světoznámé umělce. Aljaška má ovšem jedno, které v Rusku nenajdete. První světové muzeum prvního lidského nástroje – kladiva. K vidění je tam 1500 různých kladiv a to je pořádná maskulinní podívaná, kterou by si určitě nenechal ujít ani Vladimir Putin.

3) Malý bratr pro Diomédovy ostrovy

V Beringově průlivu leží ostrov Velký Diomédes patřící Rusku. Hned naproti ostrovu, který byl nazván za dob studené války ledová opona, leží Malý Diomédes. Nejbližší dva body obou ostrovů jsou vzdáleny 4 kilometry. Když mrzne, z jednoho ostrova na druhý se dá projít po ledu (pak vás ale celníci vrátí zpět).

sinfin.digital