Překvapivý bonus Eurovize: Obyvatelé země, která vyhraje, jsou podle vědců štastnější

abe

Český zpěvák Mikolas Josef uchvátil diváky po celé Evropě a v soutěži Eurovize skončil na šestém místě. Jde o nejlepší výsledek Česka v dosavadní historii soutěže a Češi tak mají právo být na výkon 22letého Mikolase hrdí. Budou ale zároveň i celkově šťastnější? Právě to se ve své studii snaží zjistit dva britští vědci.

Filippos Filippidis a Anthony Laverty z londýnské univerzity se ve své studii zaměřili na prověření teze, zda dobré umístění v soutěži Eurovize znamená i zlepšení života pro obyvatele daného státu. Možná to zní zvláštně, ale výzkumníci dle webu Quartz předpokládají, že zvýšené mezinárodní renomé země vede k tomu, že lidé svůj život hodnotí pozitivněji.

V práci, kterou publikovali několik dní před finále soutěže 10. května, se snažili porovnávat umisťování zpěváků v soutěži společně s daty z měření Eurobarometru, který zaznamenává, jak obyvatelé subjektivně hodnotí spokojenost se svým životem. Kromě toho do srovnání zařadili také míry sebevražednosti jednotlivých států, protože chtěli zjistit, zda úspěch v soutěži může vést i ke snížení počtu sebevražd.

Výsledky byly překvapivé. Vědci zjistili, že kdykoli země zlepšila oproti minulému ročníku své umístění v Eurovizi alespoň o deset příček, ubylo v daném státě sebevražd a obyvatelé následně svůj život skutečně dle dat Eurobarometru hodnotili jako šťastnější. Nárůst nicméně nebyl nijak obrovský a závěry nepřinesly přesvědčivý důkaz, že to byl následek úspěchu v televizní soutěži.

Nicméně výzkumníci se zaměřili ještě na jeden aspekt, a to na porovnání, zda existuje v hodnocení spokojenosti rozdíl mezi zeměmi, které se soutěže zúčastňují, a těmi, které své zástupce do boje nevysílají. Tentokrát už byly výsledky průkaznější. „Dokonce i mizerné vystoupení je lepší, než úplná absence v soutěži,“ uvádí Filippidis. Možnost zapojit se do panevropského zápolení tak vnímají lidé pozitivně a údajně jsou díky tomu i šťastnější.

sinfin.digital