Příběhy 20. století: V neděli startuje nový dokumentární cyklus o životě v normalizačním Československu

Post Bellum

Na obrazovku České televize se v neděli dostává první film z nové série dokumentů „Příběhy 20. století“. Všech šestnáct dílů se týká období normalizace. První z nich se jmenuje „Agent Vian“ a mapuje příběh hudebníka Jiřího Imlaufa a grafika a copywritera Petra Mičky. 

Imlauf i Mička v osmdesátých letech studovali pedagogickou fakultu v Ústí nad Labem, byli v kruhu nejbližších kamarádů. I když byla jejich oborem občanská výchova a měli se stát budoucími „hlasateli ideologie“, spojovala je nechuť k režimu. Ale jak vzpomíná jeden z nich, mělo to svoje limity: „My těm hajzlům ukážem, ale nejdřív dostudujem!“.

V prosinci 1987 se oba kamarádi vydali vlakem do Prahy, kde se pak zúčastnili protirežimní demonstrace na Kampě. Vzpomínají, jak oběma přišlo předvolání k výslechu. Jeden z nich byl předvolán později podruhé a hrozili mu vyhazovem ze školy. „Na konci výslechu jsem měl něco podepsat. A to bylo ono,“ říká o začátku své spolupráce s StB. A později to doplní: „Teď to vypadá nepochopitelně, ale co by člověk neudělal, aby mohl dostudovat školu? …Věděl jsem, že je to zlo, ale tenkrát jsem to udělal.“

sinfin.digital