„Pro ženy je svět hrozné místo.“ Bloggerka se stala terčem sexuálního útoku, teď proti násilí zahájila kampaň

Info.cz

ekb

Podle odhadů OSN zažilo sexuální nebo fyzický útok 35 procent žen. Jednou z nich je i brazilská bloggerka a aktivistka Clara Averbucková, kterou v Sao Pulu napadl řidič sdílené služby Uber. Otřesným zážitkem se nenechala srazit na kolena a rozhodla se, že spustí online kampaň, která bude proti sexuálnímu násilí na ženách bojovat. „To, co se stalo, se stává stovkám tisíc brazilských žen,“ říká populární brazilská bloggerka. 

Byla neděle večer, když šla Clara Averbucková z večírku pořádaném v Sao Paulu. Domů ji měl odvézt řidič Uberu, kterého jí přivolali přátelé. Když se blížili k jejímu domu, řidič ji zatáhl do tmavé uličky. V odlehlém místě ji srazil na zem a znásilnil. „Řidič zneužil mého zranitelného stavu, protože jsem pila,“ říká podle deníku The Guardian Clara. Důkazem otřesného zážitku je modřina na obličeji, kterou čtenáři jejích online příspěvků nemohou přehlédnout.

„To, co se stalo, se stává stovkám tisíc brazilských žen,“ říká v rámci své kampaně na twitteru brazilská aktivistka a oběť sexuálního napadení. „Je to každodenní situace, není to jenom Uber,“ dodává Clara, která se stala jednou z prvních bloggerek v Brazílii a od té doby napsala už sedm knih. Kromě toho píše také blog na stránkách Místo pro ženy.

Po útoku stála před rozhodnutím, jestli napadení nahlásit na policii. Řekla si, že to neudělá. Jako aktivistka totiž zažila mnoho případů, kdy šly sexuálně napadené ženy na policii, spravedlnosti se ale nedočkaly.

„Je těžké tyhle zločiny odhalit,“ tvrdí Clara. „Když to nemůžete dokázat, může se to obrátit proti vám a agresor vás může žalovat. Stalo se to několika ženám,“ říká bloggerka s tím, že taková situace není v Brazílii nic výjimečného. Některé ženy byly po podání žaloby dokonce fyzicky napadeny.

sinfin.digital