Proč se Rudé náměstí jmenovalo Požár a dalších 14 zajímavostí, které jste o Rusku nevěděli

MIA

Největší stát světa má zcela pochopitelně ohromné množství svých „nej“ a také různých historických, geografických a dalších zajímavostí. Ruský člověk je zároveň vyhlášený tím, že je schopen si poradit v jakkoliv nepříjemné situaci. Právě díky pověstné vynalézavosti občanů země jsou některé věci možné jedině v Rusku.

1. Petrohradský hotel Astoria se měl stát dějištěm velkolepých oslav. Právě toto místo si vybral Adolf Hitler, aby tam oslavil své vítězství nad Sovětským svazem. Nacistickému diktátorovi se do toho ovšem tak trochu zamotal Stalingrad, takže se party nakonec nekonala.

2. Název ústředního bodu celého Ruska, kterým je Rudé náměstí, vůbec nemá co do činění s komunisty. Svým jménem se pyšní už od 17. století a výraz „krasnyj,“ který dnes znamená „rudý,“ se tehdy používal rovněž ve smyslu „krásný.“ Předtím se ploše říkalo „Požár,“ podle vzniku náměstí vypálením dřevěných domů za Ivana III. v roce 1493.

3. Subbotnik a voskresnik, podle ruských jmen pro sobotu a neděli, jsou názvy pro tradici dobrovolničení ve veřejném zájmu. Lidé se tak v těchto dnech scházejí, zametají ulice a uklízejí město. Potíž s tou dobrovolnickou činností je, že se datuje od dob komunismu, kdy to s tím samostatným rozhodováním nebylo tak úplně jednoduché. Nicméně si Rusové subbotnik a voskresnik tak oblíbili, že je praktikují dodnes, stejně jako jiné státy bývalého SSSR.

4. Tuhé ruské zimy jsou pověstné po celém světě. Rampouchy, které visí v chladných měsících z moskevských okapů, jsou natolik masivní, že by hravě dokázaly člověka zabít. Chodníky pod nimi tak bývají uzavřené, aby nedošlo k neštěstí.

5. Jednou z nejznámějších stanic moskevského metra je Ploščaď Revoljucii, nazvaná podle nedalekého Revolučního náměstí a otevřená v roce 1938. Její součástí je celkem 72 soch a reliéfů, z nichž jedna se blýská zlatem do dálky. Jde o sochu psa, o které Rusové věří, že sáhnout jí na čenich nosí štěstí. Mimochodem – ruské metro se pyšní titulem toho nejkrásnějšího na světě a kromě toho veřejného existuje i v tajné podobě jako Metro 2, které spojuje strategické vojenské objekty.

sinfin.digital