Proces se Slánským: Restaurování záznamu vyjde asi na deset milionů korun. Historici chtějí, aby se stal archivní památkou

ČTK

mst

Na sumu do deseti milionů korun vyčíslil Národní filmový archiv (NFA) náklady potřebné na restaurování filmového záznamu politického procesu s Rudolfem Slánským. Odborníci zatím pracují na tom, aby nejpostiženější části záznamu zbavili plísně, zvukové pásy se přepisují v Českém rozhlase. O dotaci na restaurování požádá ministerstvo kultury.

"Při nejefektivnějším využití finančních prostředků bychom se měli vejít do deseti milionů korun," řekl ředitel. Do nákladů se započítává jak dlouhodobé uložení původních archiválií, tak jejich digitalizace i zpřístupnění veřejnosti," dodal. Na záchraně záznamů se podílí Český rozhlas, který digitalizuje zvukové záznamy.

"Vedle filmových záznamů se našla velká část zvukových záznamů, zřejmě je to v podstatě kompletní záznam procesu na magnetofonových páskách. Každá má asi 21 minut a je jich 177," řekl ČTK Dušan Radovanovič z Českého rozhlasu. Tam začali práci na záznamech bez ohledu na to, zda státní dotace na zpracování materiálu přijde, protože je třeba vzhledem k citlivosti materiálu jednat rychle.

Ježíš znásilňující muslimku? Jsme na hranici cenzury, výhrůžky předám policii, říká Glaser

sinfin.digital