Proměna psích plemen na fotografiích. Takto se z nich za sto let stala přešlechtěná zvířata

Reflex.cz

Tereza Stonišová

Některé věci nám už ani nepřijdou zvláštní, protože se staly každodenní součástí našeho pozorování. Podíváme se na německého ovčáka s pokleslým sedem a nikdo příliš nezkoumá, proč tomu tak je. Jezevčíci s krátkýma nožkama taky nikoho nepřekvapí. Jenže to, jak psi dnes vypadají, je výsledkem desítky let trvajícího šlechtění, které podléhá často zcela nesmyslným a pro psy nebezpečným trendům. Podívejme se na některé příklady.

Na dnešních snímcích německých ovčáků je nápadná jedna charakteristika, a to sice páteř psa postupně se svažující k zemi. Pes působí dojmem, jako by se mu páteř přirozeně svažovala k mírně kratším nohám. Podíváte-li se ale na snímky psů sto let staré, uvidíte, že tento postoj tehdejší ovčáci ještě neměli.

Důvod, proč se změnila jejich tělesná konstrukce, je jednoduchý. Psy, kteří měli tento defekt, začali cenit na psích výstavách. Tím pádem po nich vzrostla poptávka a psi se začali tímto způsobem šlechtit. Jenomže se zapomnělo na to, že tato tělesná konstrukce s sebou přináší řadu zdravotních komplikací. Proto dnešní němečtí ovčáci velmi často trpí problémy s klouby a míchou.

sinfin.digital