Prostě se rozběhni a skoč: Minidokument mapuje začátky Highjumpu. Akce letos oslaví 19. narozeniny

IvM

Cliffdivingové závody Desperados Highjump letos slaví devatenácté výročí. Letní akce založená partou kamarádů, které bavilo z velké výšky skákat do vody v hřiměždickém lomu u Příbrami, se zapsala na mapu důležitých evropských, ale i světových závodů tohoto atraktivní sportu. Jaká byla cesta zakladatelů akce? Kdy nastal zlom a Highjump se stal vyhledávanou akcí s věhlasným jménem? Co znamená Highjump pro závodníky? To se dozvíte v minidokumentu Prostě se rozběhni a skoč.

„Chtěli jsme vědět, kdo z okolí skočí nejlepší skok,“ popisuje vznik celé myšlenky Petr Vančura s přezdívkou Highjump Máma. Z malé akce pro padesát lidí se ale postupem času stal fenomén. Událost, která nemá v Česku obdobu, se ale brání označení festival, protože nabízí mnohem víc, ne jen hudební produkci na několika pódiích.

Dnes se do lomu ve středních Čechách každoročně sjíždí skokanská elita z celého světa. Skokani si akci doporučují navzájem, mluví o atmosféře, kterou jiné závody ve světě nemají. „Už od začátku jsem věděl, že se v tom lomu dá udělat velká show,“ dodává „Highjump táta“ Petr Vančura.

sinfin.digital