Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Ptáci si letos dávají na čas: Zůstali někde na jihu, tvrdí ornitologové. Čekají na lepší počasí

Ptáci si letos dávají na čas: Zůstali někde na jihu, tvrdí ornitologové. Čekají na lepší počasí

Přílet ptáků z teplých krajin do Česka se až o několik týdnů opozdil kvůli mrazům v uplynulých dnech. Zatímco tak loni již v tuto dobu pozorovali lidé v Olomouckém kraji první čápy, nyní komíny stále zejí prázdnotou. Podobná je situace i u ostatních opeřenců. Odborníci čekají, že ptáci se budou vracet až v těchto dnech. Uvedl to místopředseda Moravského ornitologického spolku (MOS) Jiří Šafránek.

„Ptáci zůstali někde na jihu. Čekají, až se počasí zlepší. Přiletěla jen malá část," uvedl. "Týká se to všech ptáků. My jsme normálně zaznamenávali například skřivany, čejky a špačky již v polovině února. Nyní přiletěli až na konci února, a to jen ti první - nejodvážnější. Hlavní hejna někde čekají na lepší počasí. Předpokládáme, že se sem nahrnou až tento týden," dodal.

Podobná situace je i s čápy. Ptáci, vracející se ze zimovišť v jihovýchodní Africe, byli loni spatřeni na mnoha místech již na konci března. Letos jsou ale jejich hnízda stále ještě prázdná. Zpozorován byl v kraji podle ornitologů dosud pouze jeden čáp, a to v okolí Kojetína na Přerovsku. "Ostatní na střední Moravě zatím nejsou. Počasí je nyní velmi nepříznivé, čápi by tady nyní strádali. Je tedy dobře, že to ochlazení přišlo těsně před tím, než přiletěli. Kdyby přišlo až po jejich příletu, měli by ptáci vážné problémy," doplnil Šafránek.

Život čápů na střední Moravě budou moci i letos lidé na některých místech sledovat v přímém přenosu. Boj o teritorium, přírůstky do rodin i výchovu mláďat zprostředkovávají on-line kamery přímo z jejich hnízd. Nainstalovány jsou například v Dlouhé Loučce na Olomoucku, v Supíkovicích na Jesenicku, v Domašově nad Bystřicí i na komíně hostince U Čápa v Záhlinicích na Kroměřížsku. Podle ornitologů jsou některé kamery stále ještě vypnuté, provozovatelé kamer je spustí až s příletem čápů.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1