Rasputin byl negramotný, přesto ovládal cara. Před 100 lety byl zavražděn

ČTK

Měl divoký pohled, dlouhé vousy a vlasy a schopnost hypnózy a sugesce. Na první pohled ne příliš vhodné vlastnosti pro to, stát se jednou z nejmocnějších postav carského Ruska. Samozvanému svatému muži Grigoriji Rasputinovi se to ale podařilo. V malé ruské vesničce sice začínal jako negramotný povozník a zloděj koní, později ale dokonale ovládl posledního ruského cara Mikuláše II. a zejména jeho manželku. K jeho životu patřily divoké orgie plné sexu a alkoholu a mnoho nepřátel. Před 100 lety, 30. prosince 1916, byl zavražděn.

Jedna z nejbizarnějších postav přelomu 19. a 20. století, kterou mimo jiné proslavila skupina Boney M hitem Rasputin, se narodila podle jedné z církevních matrik 21. ledna 1869 v sibiřské vesničce Pokrovskoje. Další údaje o roku jeho narození se pohybují v intervalu 1864 až 1872. Nejasnosti panují také kolem jeho jména. Podle některých historiků bylo Rasputin jeho pravé jméno, podle některých údajů se jmenoval nebo se chtěl jmenovat Novych. U původu jména Rasputin se historici přiklánějí buď k verzi, že pochází z ruského slova "rasputnik" (zhýralec, prostopášník), nebo že pochází z ruského rasputije (rozcestí).

Jako mladík podle většiny zdrojů pil a chodil za děvčaty a zhruba v 18 letech odešel do kláštera. Po několika měsících se vrátil do rodné vsi a oženil se. Manželka Praskovja mu porodila tři děti, měl i další děti s jinými ženami. Na svou rodinu ani v pozdějších letech nikdy nezanevřel. Jedna z jeho dcer Marija po bolševické revoluci uprchla do Francie a poté do USA, kde v roce 1977 zemřela.

Rusko se vyjádřilo k podezření ze zásahů do voleb v USA

sinfin.digital