Rekordních 41,1 stupně a možná stovky obětí: Japonsko svírá extrémní horko, mění už i plány na olympiádu

ČTK

IvM

Japonsko sužují extrémní vedra. Severně od Tokia dnes naměřili rekordních 41,1 stupně Celsia. Podobné vlny vysokých teplot si v zemi každoročně vyžádají několik set obětí. A už přidělávají starosti i pořadatelům olympiády v roce 2020. Se svými 35 až 40 stupni ve stínu a více než osmdesátiprocentní vlhkostí totiž japonská metropole představuje smrtící kombinaci.

V období mezi červencem a zářím v Japonsku končí desetitisíce lidí v nemocnici kvůli úžehu nebo úpalu a stovky jich zemřou. Jen od začátku letošního července podle CNN zemřelo nejméně 44 lidí, teploty se totiž držely kolem 38 stupňů Celsia.

Podle odhadů společnosti AccuWeather se ale oběti navzdory poměrně nízkému oficiálnímu číslu můžou nakonec počítat na stovky. A olympijské hry se budou konat právě v nejteplejším období roku, tedy od 24. července do 9. srpna 2020.

„Japonsko není první zemí, kde se budou konat olympijské hry za podmínek mimořádného vedra,“ řekl agentuře AFP viceprezident Mezinárodního olympijského výboru (MOV) John Coates. „Ve srovnání s minulými olympijskými hrami to budou hry za tvrdších podmínek, pokud jde o vedro,“ soudí naopak profesor urbanistiky na Tokijské univerzitě Makoto Jokohari.

V roce 1964 se z téhož důvodu konaly v Tokiu olympijské hry až v říjnu. Tehdy však nebyly takové techniky jako dnes, namítají pořadatelé.

„Sporty, které vzbuzují nejvíce znepokojení, jsou ty, které se budou odehrávat mimo stadion,“ vysvětluje hlavní ředitel plánování strategie organizátorského výboru pro olympijské hry v Tokiu Tecuo Egawa. Maraton, jachting, kanoistika a golf se budou konat za zvláštních opatření jak pro sportovce, tak pro publikum.

Tokijská radnice a pořadatelé her oznámili opatření, jako jsou zvláštní oděvy absorbující sluneční paprsky či mobilní rozprašovače podél trasy maratonu. Jinde budou trasy pokryty povrchem schopným absorbovat dešťovou vodu, která se bude při stoupající teplotě odpařovat, aby ochlazovala vzduch. I když pořadatelé předpokládají, že ve městě bude 116 kilometrů zvláštních tras, podle expertů to nestačí.

sinfin.digital