REPORTÁŽ: Nestávkují, nechtějí přidat a jedou non-stop. Česko na prahu éry robotů

V průmyslu se v globálním měřítku odehrávají změny, které zásadním způsobem promění život na Zemi. Pro Česko představuje tzv. čtvrtá průmyslová revoluce a s ní spojené trendy jako digitalizace a automatizace cestu, jak do budoucna nebýt už jen montovnou s levnou pracovní sílou. Alespoň tak zní optimistické prognózy, na druhé straně běží diskuze o osudu lidí, kteří by mohli přijít o práci. Faktem je, že tam, kde digitalizaci a robotizaci zavedli, si nové technologie nemohou vynachválit. Zveřejňujeme další text z prvního čísla magazínu InfoLab, který se mimo jiné proměnám práce a průmyslu věnoval.

Roboti nejsou unavení, nepotřebují přestávku na oběd nebo cigaretu, natož aby čerpali dovolenou. Stručně řečeno: jsou ve všech ohledech disciplinovanější a výkonnější. Přesto ředitel pro digitalizaci české pobočky Siemens Leoš Dvořák upozorňuje, že většina výrobních podniků už sice investovala do moderních účetních systémů propojených s řízením logistiky, skladového hospodářství a podobně, avšak k implementaci moderních digitálních technologií a řešení přímo do výroby se zas tak nemají. Výjimku tvoří pouze automobilový průmysl. Kolik procent práce na výrobních linkách (a za jaké náklady) roboti zastanou třeba ve Škodě Mladá Boleslav, se nám ale zjistit nepodařilo. Podle Zdeňka Štěpánka z jejich tiskového oddělení podnik podobnými daty nedisponuje.

Krutá hra čísel

To bývalý člen představenstva automobilky Volkswagen zodpovědný za lidské zdroje Horst Neumann byl již před lety otevřenější: zatímco hodina lidské práce — včetně nákladů na penzijní a zdravotní pojištění — stojí firmu čtyřicet eur, hodinové náklady na práci robota vycházejí na pět eur. Robotizace se přitom ani zdaleka netýká jen automobilového průmyslu, postupně se k ní přiklání také strojírenství, zdravotnictví, oděvní a obuvnický průmysl nebo farmacie a další sektory ekonomiky. Pozoruhodné přitom je, jak zástupci firem odmítají o tomto fenoménu hovořit. Nejspíš se obávají negativních reakcí veřejnosti, které souvisí s úbytkem pracovních míst. Ostatně není se co divit, podle nejčernějších odhadů přijde o práci až čtyřicet procent lidí.

David Pavlík z Kiwi.com: Poslední český podnikatel formátu Elona Muska byl Tomáš Baťa

sinfin.digital