Revoluce v letecké dopravě: Emirates představily letadla, která nemají okna

IvM

Letecká společnost Emirates Airline představila nejnovější řadu letadel, která nemá okna. Místo nich má totiž okna virtuální. Cestující sice ven uvidí, ale jen s pomocí kamer a obrazovek.

Místo toho, aby cestující jednoduše sledovali ubíhající mraky nebo krajinu hluboko pod nimi klasickým okýnkem, v budoucnu je nejspíše čeká jen zprostředkovaný obraz. Jako první tuto inovaci realizovala společnost Emirates Airline. Právě ta totiž tvrdí, že v letadlech bez oken vidí budoucnost, jejich hlavní výhodou bude dle společnosti rychlost a snížená hmotnost.

Prezident společnosti Tim Clark podle serveru BBC tvrdí, že digitální obraz je v podstatě mnohem lepší než ten přirozený. Virtuální okna jsou zatím jen v prvních třídách nejnovějších Boeingů 777-300ER. Podle Clarka by se ale oken měla v budoucnu zbavit všechna letadla.

„Představte si trup, který zvenčí vypadá, že žádná okna nemá. Uvnitř ale jsou. Letadla bez oken mohou rychleji létat, spálit mnohem méně paliva a dokonce mohou létat ve vyšších hladinách.“

Odborníci už ale uvažují o možných rizicích, které tento model může přinést. Profesor Graham Braithwaite z univerzity Cranfield upozorňuje na bezpečnost. „Možnost vidět ven z letadla v krizové situaci je poměrně důležité, zvlášť pokud je nutná evakuace.“

sinfin.digital