„Rodiče mi nikdy neřekli, že mě milují.“ Unikátní nahrávky odkrývají soukromý život princezny Diany

Info.cz

abe

Za několik dní uplyne 20 let od smrtelné nehody princezny Diany. Její život skončil 31. srpna 1997 v jednom z tunelů v Paříži. Přestože princeznu stále pronásledovali novináři a částečně mohou zřejmě i za její smrt, i po dvou desetiletích od jejího předčasného odchodu se vynořují podrobnosti z jejího života, o kterých se dřív příliš nevědělo. Na unikátních nahrávkách z počátku 90. let se například Diana svěřuje, že její vztah s rodiči, kteří se záhy rozvedli, byl velice chladný.

„Moji rodiče mi nikdy neřekli, že mě milují. Vůbec. Neobjímali mě nebo něco podobného,“ svěřuje se princezna na videu, které s jejím svolením natočil její hlasový kouč Peter Settelen. Diana také dodala, že svého otce Earla Spencera uhodila, když jí vysvětloval, proč se znovu oženil.

Rozpad vztahu rodičů v ní zřejmě zanechal nezhojitelnou jizvu. Svůj vlastní vztah s princem Charlesem přitom nepopisovala o nic pozitivněji. Jejich sexuální život byl prý „divný, velice divný“. Zásnuby byly podle ní poměrně uspěchané, protože cítila tlak rodičů, přátel i princovy rodiny. Zásnubní prsten jí navléknul po pouhých 13 setkáních.

Celá verze nahrávek bude podle listu The Independent součástí dokumentárního pořadu, který britská televize Chanel 4 uvede u příležitosti 20. výročí úmrtí princezny. Tento plán se proto setkal s kritikou z řad veřejnosti i Dianiných blízkých. „Je to zrada jejího soukromí a soukromí její rodiny,“ uvedla například princeznina blízká přítelkyně Rosa Moncktonová. S uveřejněním soukromých nahrávek naopak souhlasí dlouholetý Dianin sekretář Patrick Jephson, který prohlásil, že princezna se dokázala mnohdy rozčílit a navzdory veřejnému zdání bývala i impulsivní a „plameny její zloby dokázaly občas až nepříjemně pálit“.

„Měla dobrý důvod být naštvaná. Byla uvězněná s vědomím, že její manžel miluje jinou ženu. A měla právo být naštvaná, když chtěla cítit podporu a sympatie, kterých se jí příliš nedostávalo,“ uvedl Jephson. Z nahrávek je podle něj vidět, že princezna byla pod tlakem svých poradců a přátel a také svého stále se odcizujícího manžela, který jako hlavní argument při hádkách používal nařčení, že je psychicky nemocná.

Okolnosti jejího skonu jsou stále částečně nejasné. I po dvaceti letech od jejího úmrtí při dopravní nehodě se objevují nové důkazy a spekulace.

sinfin.digital