Rok 1977 versus současnost. Kdy bylo v salámech víc masa?

Kristýna Beránková

Gothaj a šunkový salám v kvalitě jako před 38 lety versus jejich dnešní „ošizené“ verze. V rámci nejrůznějších akcí to můžou porovnat i sami Češi. A rozdíl podle jednoho z testů? I 34 procent masa a 10 éček.

„V dnešní době už neexistují klasické normy pro konkrétní potraviny, jako tomu bylo dříve. Daná jsou jen minimální kritéria, která musí produkt splnit, aby dosáhl na konkrétní označení,“ vysvětluje odbornice na výživu Karolína Hlavatá.

Podle vyhlášky musí gothaj obsahovat nejméně 40 procent masa strojově neodděleného, šunkový salám pak 55 procent. A výrobci se v honbě za cenou drží na nejnižší možné hranici.

Proč ale výrobci začali dodávat „šizené“ potraviny? Češi chtějí nakupovat podle obchodních řetězců za co nejnižší ceny... A tak nutí dodavatele snižovat kvalitu na úkor kvantity a ceny.

sinfin.digital