Romové mohou studovat i díky stipendiím. Roman chce být ajťák, Hana sní o povolání logopedky

Aneta Černá

Zažili ústrky, šikanu i podceňování učitelů, přesto se dokázali prosadit. Úspěšných romských studentů rok od roku přibývá. Dřívější běžná praxe směřovat romské děti automaticky na zvláštní školu se vytrácí a objevují se naopak možnosti, které jim studium usnadňují. Organizace Romea nabízí zájemcům už několik let stipendia, která pomáhají pokrýt jejich potřeby a mnohým zajišťují jedinou možnost, díky které se mohou dále vzdělávat. „Bez stipendia bych nemohl studovat. Pocházím z čtyřčlenné rodiny a naše příjmy pochází jen ze státní sociální podpory. Moje maminka pro mě chtěla vzdělání, abych se v životě mohl dobře zajistit. Nyní chci vzdělání, abych mohl zajistit já ji,“ vysvětluje Roman Lakatoš z Karviné, který díky stipendiím právě končí informatickou střední školu a chystá se na univerzitu.

„Stipendium mi pomohlo převážně k úhradě školních materiálů. Studoval jsem obor informatiky a z toho důvodu jsem potřeboval dobrý počítač. Stipendium jsem také využil k úhradě kulturně-společenských akcí s kamarády nebo k nákupu odborné literatury do školy. V rámci stipendia jsem měl také možnost doučování, což jsem využil hlavně při přípravě na maturitu z angličtiny,“ potvrzuje Lakatoš. Je jedním z 81 studentů středních a vyšších odborných škol, kteří v tomto roce využili možnosti stipendia pro romské studenty. To Romea poskytuje středoškolákům od roku 2016.

Stipendium není zadarmo. Šanci na něj mají pilní studenti, kteří se věnují dobrovolnické práci

„Jestliže uchazeči o stipendium splní všechna kritéria, tak středoškoláci získají na školní rok stipendium ve výši 14 tisíc korun. Studenti vyšších odborných škol získávají příspěvek 21 tisíc korun,“ vysvětluje koordinátorka stipendií pro vysokoškolské studenty Denisa Maková. I ti, co už pokračují ve studiu na univerzitě, mají možnost získat finanční příspěvek. Pokud se na škole platí školné, obdrží vysokoškolák až 30 tisíc, jinak 21 tisíc korun. Pro jejich získání ale nestačí pouze natáhnout ruku.

„Stipendium vyplácíme ve dvou splátkách po doložení potvrzení o studiu a vysvědčení s dobrým prospěchem. Student musí také v žádosti uvést své akademické cíle, budoucí profesní cíle, popsat svoji finanční a sociální situaci. Žadatelé také píší esej na téma situace Romů v naší společnosti. To vše hodnotí tříčlenná komise, která je složená z angažovaných Romů. Nezkoumáme, na co konkrétně studenti pak stipendium používají, chceme ale vidět dobré studijní výsledky. Navíc chceme, aby se dobrovolně věnovali nějaké činnosti. Požadujeme po nich minimálně 50 hodin dobrovolné práce v jejich městech a účast na našich setkáních romských studentů,“ doplňuje Maková. Letos komise schválila podporu pro celkem 38 vysokoškoláků, žadatelů bylo celkem 68. Stipendium získala i 19letá Hana Maňkošová, která studuje na Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem obor Speciální pedagogika.

„Mým snem je stát se logopedkou, i když cesta k této profesi je dlouhá, chci ji dosáhnout. Poté bych možná podnikat s vlastní logopedickou klinikou. Rozhodně bych se dále ráda věnovala dobrovolničení v sociálních službách. Tato práce mne velmi naplňuje. Vidím v ní budoucnost v sociálně vyloučených lokalitách,“ vysvětluje vysokoškolačka z Obrnic, která v nízkoprahovém centru doučuje děti. „Díky stipendiu si částečně platím studentskou kolej v blízkosti mé univerzity. Finance využívám také pro žití studentského života čili pro zaplacení menzy či k nákupu studijních knih, pomůcek a též na městskou dopravu,“ dodává Maňkošková.

Studovat bez stipendia by pro ni bylo velmi komplikované. „Možné by to šlo, ale bylo by to finančně náročné pro mou rodinu. Ta mě ve studiu velmi podporuje, maminka mě vždy dokáže uklidnit před zkouškou. Snaží se mi pomáhat i finančně, ale to zvládá pouze omezeně,“ dodává studentka. Kromě finanční podpory se navíc Romea snaží o mentoring studentů. Řada z nich se totiž setkává i se šikanou a předsudky, které je mohou brzdit v jejich snahách.

sinfin.digital