Rozpínající se oceán i drtivá eroze. 7 afrických vělkoměst bojujících o záchranu

MIA

Ve středu Evropy možná zatím nejsou změny klimatu nijak zvlášť patrné, v Africe jim ale věnují stále větší pozornost. Nebezpečí dávno nehrozí jen ze strany pouště, která pohlcuje příbytky lidí žijících na jejím okraji, do hry vstoupil rovněž oceán. Velkoměsta má zachránit projekt Resilient Cities.

Projekt Resilient Cities (pozn. Odolná města), jehož sponzorem je Rockefellerova nadace, si klade smělý cíl – chce pomoci africkým velkoměstům vyrovnat se s přírodou, která na civilizaci útočí v souvislosti se změnami klimatu. Obydlené plochy ukusuje nejen nelítostná poušť, ale také rozbouřená mořská hladina, která útočí na písečné pláže a způsobuje jejich erozi.

Na program, který má zabránit rozšiřování pouští, pomoci zlepšit infrastrukturu, přístup k energiím a bydlení, nadace uvolnila pro Afriku 164 milionů dolarů. „Co se týče urbanizace, stojí Afrika v rámci světa v čelní linii. Lidé se stěhují z vesnic do měst v dosud nevídaném množství,“ řekl pro CNN vedoucí projektu Resilient Cities Michael Berkowitz.

Dakar

To je i případ dvou a půlmilionové metropole Senegalu, kterou v minulosti proslavila slavná rallye. V roce 2013 odborníci spočítali, že by mohlo moře do roku 2080 pohltit na 300 budov a 60 procent pláží, které sem táhnou turisty, by mohlo zmizet v nenávratnu. K potížím města je třeba připočíst bleskové záplavy, které v posledních letech tamní obyvatele ohrožují. S rostoucím výskytem srážek také roste počet moskytů, což ztěžuje boj s malárií.

sinfin.digital