Rusko využívá historii k moderní propagandě. V kurzu je mnichovská zrada

Robert Břešťan

Hlídacípes.org

Křest knihy ruského autora Svjatoslava Rybase „Mnichov. Benešovo proroctví“ byl pro milovníky Ruska zajímavou událostí. Sešli se na něm mimo jiné současní komunisté, bývalí spolupracovníci StB či absolventi moskevského institutu MGIMO.

Svůj význam mělo i místo, kde se křest vloni v březnu odehrál. Díky tomu, že akci zaštítil komunistický poslanec Evropského parlamentu Jan Maštálka, konala se v pražském Evropském domě, oficiálním zastoupení Evropské komise a Evropského parlamentu v ČR.

Právě téma Mnichova je podle bezpečnostních expertů jedním z významných motivů, s nímž v Česku a na Slovensku pracuje ruská propaganda. Především s ohledem na rozklížení vazeb na Evropskou unii a její klíčové země – Německo a Francii.

„Jsou to vlivové akce, metody takzvané soft power. Mnichov se jako téma z historie hodí k současnému rozklížení vazeb ze Západem, hodně se to snaží Rusové akcentovat,“ říká zástupce zpravodajské komunity, který si přeje zůstat v anonymitě.

Téma mnichovské dohody zároveň ideálně splňuje parametry fungující propagandy – na reálnou historickou událost naroubovat aktuální souvislosti, a dodat tak váhu skutečnému podprahovému sdělení; že Západ (opět) zradí a oporu je třeba hledat v Rusku.

Jak se Evropa nepoučila

Zajímavým detailem je i to, že kniha spisovatele Rybase o Mnichovu vyšla v českém překladu dříve než v ruském originálu. Sám Rybas ve veřejných vystoupeních opakuje, že SSSR byl připraven při případném napadení Československu pomoct, ale že Beneš neměl zájem. Alternativně Rybas argumentuje tím, že pomoci ze strany SSSR zabránilo jen to, že intervence byla podmíněna účastí Francie, která však zradila.

Na křtu vystoupil například i politolog a spolupracovník někdejší komunistické StB Oskar Krejčí. Europoslanec Maštálka pak – jak průběh křtu popisuje Ruské středisko vědy a kultury v Praze – „podtrhl neutuchající aktuálnost tématu mnichovské zrady roku 1938, kdy pod diktátem Německa, Itálie, Velké Británie a Francie byla Československá republika nucena předat své pohraniční oblasti Německu, Polsku a Maďarsku“.

Mnichovskou dohodu vloni na Mnichovské bezpečnostní konferenci otevřeně jako jediný z diskutujících připomněl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Podle něj – jak jeho slova zachytiltýdeník Respekt – byla důvodem ústupků Hitlerovi v Mnichově v roce 1938 snaha zastavit vliv Ruska v Evropě a dnešní Evropa se podle jeho soudu nepoučila, když se opět tak vymezuje proti Rusku.

sinfin.digital