Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Ruští trollové šíří dezinformace o očkování. Podle studie mají za cíl rozdělit společnost a šířit malware

Ruští trollové šíří dezinformace o očkování. Podle studie mají za cíl rozdělit společnost a šířit malware

Podle serveru BBC ruští trollové na sociální síti Twitter šíří dezinformace o očkovacích látkách. Podle výzkumníků se snaží vytvořit rozbroje ve společnosti a také rozšiřovat malware.

Za šířením příspěvků stojí podle BBC stejné účty, prostřednictvím kterých se ruští trollové snažili ovlivňovat volby ve Spojených státech. Tvrdí to studie, která prozkoumala tisíce tweetů zveřejněných mezi lety 2014 a 2017.

Většina americké společnosti věří, že vakcíny jsou bezpečné a efektivní. Pohled na Twitter ale budí poněkud jiný dojem. Podle studie zveřejněné v časopise Public Health to spíše působí, že je veřejnost rozdělená na dva neoblomné tábory.

„Významnou část diskusí o očkovacích látkách můžou mít na svědomí falešné účty s řadou skrytých cílů,“ řekl BBC David Broniatowski z George Washington University. Podle vědců více než 250 tweetů o očkování pocházelo z účtů, které jsou spojené s agenturou pro výzkum internetu IRA v Petrohradě. Právě ta podle Spojených států stojí za vměšováním do voleb.

V tweetech se objevují poměrně kontroverzní prohlášení. Jeden z nich dokonce upozorňuje na tajnou vládní databázi očkováním poškozených dětí. Jiné účty mezitím zaplavují sociální síť škodlivými odkazy.

720p 480p 360p 240p
Mýty o očkování

Podobný trend jako ve Spojených státech se ale odráží i jinde ve světě. Navzdory vědeckým důkazům stále roste počet lidí, kteří se plošnému očkování brání s tím, že mají právo o svém zdraví rozhodovat sami. Někteří z nich se k tomuto proudu připojili na základě zfalšované zprávě o tom, že vakcína proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám (MMR) způsobuje autismus.

Pokles proočkovanosti ale vede k častějšímu propuknutí nemoci. Jen v Evropě se za prvních šest měsíců roku 2018 spalničkami nakazilo více než 41 tisíc lidí, což je téměř dvojnásobek než za celý loňský rok. Nejvíce nakažených zaznamenalo Srbsko, Ukrajina, Gruzie a Řecko.

Počet neočkovaných dětí ale stoupá i ve Spojených státech nebo v Itálii. Tamní vláda se dokonce rozhodla zrušit zákon, který nutil rodiče své děti očkovat před tím, než nastoupí do školního zařízení.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1