Sledujete příliš často, co je nového na Facebooku? Budete se cítit mizerně, tvrdí studie

Info.cz

Prohlížíte si celé vánoční svátky příspěvky svých přátel na Facebooku a při pohledu na „dokonalé“ rodiny a fotky kamarádů z dovolené se cítíte spíš než slavnostně pod psa? Nedivte se. Podle studie Kodaňské univerzity nadměrné sledování sociálních sítí vytváří u lidí pocity závisti.

 

Studie se zúčastnilo víc než 1000 účastníků, většinou žen. Podle jejích závěrů „pravidelné používání sociálních sítí, jako je Facebook, může negativně ovlivnit vaší emocionální pohodu a spokojenost se životem“.

Odborníci varují, že při sledování příspěvků druhých lidé začnou jejich životy srovnávat se svými, což může způsobit zhoršení nálady a pocity závisti či osamění.

„Sociální sítě jsou nonstop kanálem skvělých zpráv. Nepřetržitý tok upravených životů, které narušují naše vnímání reality,“ tvrdí výzkum Kodaňské univerzity.

Studie publikovaná v časopisu proto doporučuje, aby lidé sociální média raději využili k navazování kontaktů s přáteli a aktivně se s nimi zapojili do komunikace. To je totiž méně ponuré než pasivní sledování příspěvků ostatních.

Odborníci také radí, aby lidé přestali sociální sítě používat po dobu jednoho týdne, kdy se to fotkami z lyžařských dovolených na Facebooku jenom hemží. Nově získaný čas můžete využít pro své vlastní společenské aktivity.

sinfin.digital