Slovinský Maribor vstupuje do nové éry pohřebnictví. Zesnulí budou mít digitální náhrobky

vkr

Druhé největší město Slovinska Maribor se snaží držet krok s nejnovějšími technologiemi. Na místním hřbitově Pobrežje totiž lokální firma zkouší prorazit s digitálními pohřebními kameny, které o zesnulém mohou na své 48palcové obrazovce ukazovat jakékoliv informace.

„Hrob na první pohled vypadá jako každý jiný, pokud ale před ním chvíli postojíte, aktivuje se senzor a na interaktivní obrazovce budete moci přehrát jakýkoliv digitální obsah,“ řekl pro agenturu Reuters Sašo Radovanovič, ředitel společnosti Bioenergija, která náhrobky vyrábí. Pozůstalí si tak budou moci připomenout momenty ze života nebožtíka ve formě detailního životopisu, časosběrného videa či série fotografií. Aktivace senzorem je zavedena z důvodu úspory energie i samotného zařízení - ve chvíli, kdy v okolí nikdo není, je přístroj v režimu spánku, dodává Radovanovič.

Radovanovič řekl, že 48palcový prototyp na mariborském hřbitově je první svého druhu na světě. Dodal, že již obdrželi několik objednávek ze zahraničí.

Digitální náhrobní kámen byl vyvinut ve spolupráci s mariborskou univerzitou, která uvedla, že nyní pracuje na speciální aplikaci pro chytré telefony, která by dále zvýšila míru interaktivity. „Plánujeme, že aplikace by do sluchátek přehrávala zvukový záznam, který by byl v náhrobku uložen,“ řekl Milan Zorman z tamní katedry počítačových věd.

sinfin.digital