Snapchat a dvě miliardy dolarů na účtu. Příběh nejmladšího miliardáře současnosti

Lucie Štěchová

Časopis Forbes ho zařadil do čela žebříčku nejmladších miliardářů současnosti. S odhadovaným majetkem ve výši 2, 1 miliard dolarů je spolutvůrce populární aplikace Snapchat Evan Spiegel pro mnohé synonymem úspěchu. Jeho profil přináší Business Insider.

Na život v luxusu je Spiegel zvyklý prakticky od narození. Narodil se do rodiny právníků, kterým jejich vzdělání na prestižních amerických univerzitách umožnilo život v bohaté losangeleské přímořské čtvrti Pacific Palisades. Spiegelovi se pyšnili členstvím v řadě exkluzivních klubů, běžně jezdívali na výlety do Evropy nebo si třeba zalétli zalyžovat helikoptérou do Kanady.

Nad rodinnou idylkou se ale v průběhu času začala stahovat mračna, během studií na prestižní střední škole v Santa Monice, kde školné stojí desetitisíce dolarů ročně, se Spiegel společně s mladším bratrem musel vyrovnat s rozvodem rodičů.

Trauma z rozpadu rodiny částečně vyvážil řidičský průkaz, který Spiegel získal v šestnácti letech. Jako synek z bohaté rodiny nejezdil do školy žádnou ojetinou, ale mohl se pyšnit Cadillacem Escalade. Protože mu škola zakázala parkovat přímo v kampusu, nechával svůj vůz na nedalekém parkovišti společnosti Southern California Edison, pro niž pracoval jeho otec.  

Pracovní zkušenosti začal Spiegel sbírat ještě během studií na střední škole, zapsal se na stáž do marketingového oddělení Red Bullu. Krátce poté zatoužil po výkonnějším vozidle, konkrétně po BMW 550i, které se prodává za 75 tisíc dolarů.  

Po střední škole začal Spiegel studovat Stanfordovu univerzitu, kde se seznámil s budoucími spoluzakladateli Snapchatu Reggie Brownem a Bobby Murphym. Z této doby pocházejí také jeho urážlivé maily o ženách, po jejichž úniku na veřejnost v roce 2014 se Spiegel dočkal ostré kritiky. „Byl jsem pitomec. V žádném případě neodrážejí to, kým jsem dnes ani můj postoj vůči ženám,“ omlouval se tehdy.

Univerzitu nedodělal, studia v roce 2012 krátce před dokončením opustil, aby se mohl na plný úvazek věnovat rozvoji své firmy Snapchat a stejnojmenné aplikaci, která funguje na principu mizejících zpráv. Uživatelům umožňuje například poslat fotografii svým přátelům, kteří si jí následně mohou prohlédnout. Po čtyřiadvaceti hodinách zmizí. 

sinfin.digital