Sňatky z rozumu i F. L. Věk. Připomeňte si život a slavné role Gabriely Vránové

ČTK

raz

Herečka Gabriela Vránová se do divácké paměti zapsala několika výraznými rolemi před televizní kamerou, řadu let patřila mezi opory pražského Divadla na Vinohradech a její hlas dobře znají rozhlasoví posluchači. Celoživotní vášní půvabné umělkyně byla poezie, o které říkala že "to nejsou jen básničky, nýbrž způsob vnímání světa". Vránová, která dnes zemřela ve věku 78 let, také jako učitelka vychovala několik generací herců.

Televizní diváci si nejspíše vybaví její učitelku Hajskou ze seriálu My všichni školou povinní režiséra Ludvíka Ráži z roku 1984. "Byla to jedna z těch rolí, kterou jsem v sobě musela objevovat. Snažila jsem se roli pochopit, dát jí něco ze sebe a ukázat, že je taková, jaká je. Nebyla to role, kdy bych si řekla, že to jsem já," vzpomínala na úlohu nepříjemné kantorky, za kterou se ale dočkala od diváků pochvalných ohlasů. Lidé jí často psali, že hysterickou ženu zahrála fantasticky.

Výraznou příležitost na televizní obrazovce jí dal na přelomu 60. a 70. let František Filip, a to ve dvou seriálech natočených podle známých historických románů. První rolí byla Líza Bornová ve Sňatcích z rozumu (1968), na niž ráda vzpomínala. "Historii mám velmi ráda, a proto se mi role první Bornovy ženy velmi zamlouvala. V reálu to byla šedesátá léta 19. století, doba plná událostí, změn, kvasu, vlastenectví," vyprávěla herečka, která se o dva roky později objevila i v F. L. Věkovi.

Ve slavném třináctidílném seriál natočeném podle díla Aloise Jiráska dostala roli Betty, půvabné mladší dcery Butteauových. Zatímco v televizi ztvárnila Gabriela Vránová desítky rolí, její filmová kariéra byla mnohem méně výrazná, přestože už v roce 1961, teprve jako dvaadvacetiletá začínající herečka, zazářila po boku Vladimíra Menšíka v komedii Hledá se táta. Později ještě zaujal její uličnický výrazem v detektivkách Nahá pastýřka a Poklad byzantského kupce.

Zemřela herečka Gabriela Vránová. Dlouholeté člence Divadla na Vinohradech bylo 78 let

sinfin.digital