Špatné osušení nebo nevhodná strava. 12 věcí, kvůli kterým lidé páchnou, a jak je dělat správně

ČTK

sta

Nepříjemný dech po večeři s česnekem? Nepříjemný pot po cvičení? Mnohé faktory, které způsobují nevábné pachy, jsou známy, ale jsou i jiné, u nichž bychom to nečekali: rychlé oblékání po ránu či to, kolik sacharidů zkonzumujeme, ředitel dermatologického institutu Vita Cutis v Milánu profesor Antonio Di Pietro pro italský deník Corriere della Sera.

1. Špatně jste se osušili po sprchování. Nedbalé osušení může způsobit přes den problémy, neboť vlhkost v záhybech kůže, hlavně mezi prsty na nohou a pod prsy, vytváří živnou půdu pro bakterie a plísně, které spolu s potem vyvolávají nepříjemný zápach.

 2. Máte v oblibě pikantní jídla. Například česnek nebo kari mohou vést k zápachu z úst a nepříjemnému potu. Většina těchto látek je metabolizována ve střevech a v játrech, ale některé jsou absorbovány do krve a vypouštěny přes plíce a póry. Tento jev může přetrvávat několik hodin. Zápach po česneku je odstraněn, jestliže sníte ihned po jídle hlávkový salát nebo jablko.

3. Jestliže si čistíte pouze zuby. Pokud si nečistíte také jazyk, nemusí být váš dech tak čerstvý, jak byste si přáli. Jazyk je pokrytý tisíci malými papilami, v nichž mohou uvíznout mikroskopické částečky jídla. Může pomoci ústní voda, ale k odstranění bakterií, mrtvých buněk a zbytků jídla je lépe používat škrabku na jazyk.

sinfin.digital