Sport, vzdor a doping. Další díl Příběhů 20. století přibližuje život sportovců za normalizace

Post Bellum

Seriál dokumentů Příběhy 20. století na ČT se uzavírá. V neděli běží dva poslední díly. Po dokumentech o „Antichartě“, normalizačním školství, agentech StB nebo kamarádech, z nichž se jeden stal spolupracovníkem tajné bezpečnosti a donášel na ostatní, zpracovali tvůrci i téma socialistického sportu (a dopingu). 

„V dnešní době se všechno žene do výkonu…endorfiny jsou jen jedny a jsou pořád stejný, sportem si musíte dělat radost na jakýkoli výkonnostní úrovni. A to je společenskej úkol sportu, ne být mistr světa,“ říká v úvodu dokumentu někdejší úspěšný koulař Remigius Machura (který získal mimo jiné zlato na MS v Paříži v roce 1985). Sám to však během své kariéry „hnal do výkonu“ velmi aktivně. Ve filmu otevřeně popisuje, jak začal v 80. letech dopovat.

Divák během sledování dokumentu přihlíží historickým dramatům optikou sportovců, a přihlíží i tlaku, který se zvyšoval a kterému někdo z nich podlehl a někdo ne. Nejdříve to byl tlak politický. Hlavní síla dokumentu je znovu v autentických výpovědích lidí, kteří vyprávěli pro sbírku Paměť národa. Někteří ze sportovců jsou známí, někteří méně, v každém případě si ale člověk zase uvědomí, jak je dobře, že jsou jejich vzpomínky zaznamenané - a kdykoli dostupné, abychom si mohli dotvořit si obraz doby nebo ověřit, kdo a jak se v socialistickém marasmu choval.

Pro diváky budou asi nejvíce atraktivní vzpomínky hokejisty Jana „Gusty“ Havla, který získal stříbro na olympiádě v Grenoblu v roce 1968. O rok později se mělo hokejové MS konat v Praze, komunistické vedení se ale obávalo nepokojů, tak bylo přesunuto do Švédska. Českoslovenští hokejisté napsali předem petici, že Rusům nepodají po zápase ruce, ať už vyhrají či prohrají. „Nejen, že jsme chtěli vyhrát. My jsme chtěli především národu ukázat, že tady s okupanty nesouhlasíme,“ říká tehdejší hrdina Havel. O přelepených hvězdičkách na dresech reprezentantů už se psalo mnohokrát, je ale zajímavé to slyšet autenticky přímo od jednoho z těch pěti, kdo hvězdičku opravdu přelepili a nesli za to následky.

sinfin.digital