„Stačí slovo a podříznu tě,“ slýchávala vdova po vojákovi Islámského státu. K radikálům se chce přesto vrátit

mk

Umm Rašídové je 21 let. Ještě před dovršením dospělosti jí zemřeli rodiče, při bitvě o syrské město Rakka ztratila i prvního manžela. Z bašty islamistů utekla kvůli obavám o život svého dítěte potom, co o život přišel otec jejího potomka a voják islamistů. V otevřeném rozhovoru pro server Daily Beast ale ničeho nelituje. Mezi radikály se chce v budoucnosti vrátit.

Rašídová se po sňatku s emírem stala členkou ženské morální policie. Kontrolovala jejich oblečení, když se dopustily přestupku, brutálně je zmlátily. S novináři ale teď promluvila i o tom, jaký byl život s jejími dvěma muži z řad islamistů.

Nejprve se Umm provdala za emíra IS Abu Abdullaha. „Nic jsem o něm nevěděla, ale ani jsem to nepotřebovala. V obchodě jsem si mohla koupit cokoliv, co jsem potřebovala,“ svěřila se mladá stoupenkyně islamistů a promluvila i o jeho temné stránce: „Řekl mi, že jestli udělám něco špatně, co nebude v souladu s učením Islámského státu, podřízne mě. Takže si mám dávat pozor.“

Nic z toho jí ale nevadilo, zcela oddaná fanatickému výkladu Koránu se nemohla dočkat svého prvního potomka. Otěhotnět se jí ale nepodařilo, její muž navíc nedlouho po svatbě muž padl. „Stalo se to v únoru 2015 po úderu koaličních spojenců (vedených USA, pozn. red.),“ svěřila se Rašídová.

sinfin.digital