Stát Afrika a neexistující San Escobar. 5 státníků, kteří mají velké problémy s geografií

Info.cz, ziz

Americký prezident v uplynulých dnech opět nahrál svým kritikům, tentokrát kvůli zjevným mezerám v zeměpise. Podle všeho totiž přišel s novou zemí jménem Nambia. Prezident ji zmínil během státnického oběda s africkými lídry v New Yorku. Kde tento bájný stát leží, není jasné. Podle Trumpova vyjádření je ale „zdravotní systém Nambie čím dál více soběstačný".

Americký prezident měl zřejmě na mysli Namibii, tedy stát ležící v jihozápadní Africe, který není úplně snadno přehlédnutelný, protože jeho rozloha se rovná zhruba Německu a Francii dohromady. Jasně ale zmínil Nambii, a to dokonce dvakrát. Na Twitteru se vzápětí objevily příspěvky, které chybu zesměšňují.

Jak připomíná britská BBC, Trump může hledat útěchu ve skutečnosti, že není zdaleka prvním politikem ani americkým prezidentem, který má zjevně mezery v geografii. Britský ministr zahraničí Boris Johnson se dopustil v souvislosti s Afrikou ještě většího přešlapu. Nazval ji totiž státem. Na konferenci britských konzervativců konkrétně řekl: „Délka života v Africe obdivuhodně vzrostla, když zem vstoupila do mezinárodního ekonomického systému“. Jen pro připomenutí: Afrika je kontinent, na němž se nachází více jak padesátka států sdružených v Africké unii.

Americký prezident George W. Bush si v roce spletl Rakousko s Austrálií (v angličtině Austria a Australia). S tehdejším australským premiérem Johnem Howardem tehdy probíral nasazení „rakouských“ vojáků na Blízkém Východě. Rakousko tam opravdu žádné nemělo.

sinfin.digital