Studie: Způsobuje očkování těhotných proti chřipce u dětí autismus?

Info.cz

Onemocnění chřipkou v těhotenství zřejmě nemá vliv na případný autismus novorozence, tvrdí to nová studie amerických vědců. Ti dospěli ke stejnému závěru i v případě očkování proti chřipce u nastávajících matek. 

Vyvrátili tak několik dřívějších studíí, které spojení mezi vážným virovým onemocněním v těhotentsví a zvýšeným rizikem autismu naznačovali. Nový výzkum byl oproti předchozím značně rozsáhlejší, navíc stále pokračuje.

Vědci zkoumali záznamy téměř 197 tisíc dětí, které se narodily v severní Kalifornii mezi lety 2000 a 2010. Třem tisícům z nich lékaři do poloviny roku 2015 diagnostikovali autismus, to představuje 1,6 % narozených.

Autoři studie se poté zaměřili na zdravotní stav matek těchto dětí v době těhotenství. Zajímalo je, jestli si během něj prošly chřipkou nebo se nechaly proti této nemoci očkovat. Chřipku mělo méně než jedno procento pozorovaných žen, vakcínu si nechalo dát 23 % žen (v roce 2000 6 %, v roce 2010 58 %).

Mezi chřipkou matek a zvýšeným rizikem autismu proto vědci žádnou spojitost nenašli. Mírnou souvislost ale objevili mezi očkováním a autismem, pokud žena vakcínu dostala v prvním trimestru těhotenství. Jistí si ale zatím nejsou, mohlo jít jen o náhodu. Chtějí se na to proto zaměřit v dalších výzkumech.

„Myslíme si, že by to nastávající matky mělo uklidnit,“ říká Lisa Croenová, která se na studii podílela. „Lidé by si náš výzkum měli vyložit tak, že tu neexistuje zvýšené riziko autismu a změny v očkování proti chřipce tak nedoporučujeme.“

První teorie o tom, že by očkování mohlo souviset s autismem, se objevila c roce 1998. Brizský doktor Andrew Wakefield tehdy napsal, že vakcína proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám (MMR) u dětí zvyšuje riziko autismu. Později se ukázalo, že je studie zfalšovaná, v řadě zemí ale toto přesvědčení trvá. 

sinfin.digital