Světu hrozí potopa biblických rozměrů. Vědci se rychlosti tání ledovců nestačí divit

ekb

„Klima se dramaticky mění a všichni jsme překvapení, jak rychle to jde,“ říká meteorolog z Norska, kde v roce 2008 vybudovali trezor, který měl navěky uchovat semena nejvzácnějších rostlinných druhů. Stačilo však necelých deset let a semenný sklep zakopaný v permafrostu už dnes omývá roztátá voda z ledovce. Globální oteplování se stále zhoršuje a vědci varují, že nemusí trvat dlouho a svět zachvátí potopa obřích rozměrů, která zatopí stovky milionů lidí žijících ve městech nedaleko pobřeží.

Obří souvislá vrstva ledu se na Antarktidě tvořila desítky milionů let, kdy masy sněhu a ledu postupně pohřbívaly nížiny i pohoří na kontinentě. Pod vlastní tíhou kusy ledu od ledovce sem tam upadnou, vědci však mají obavy z následků, pokud by se celý ledovec rozpadl. V takovém případě by se hladina moře mohla zvýšit až o 50 metrů a apokalypsa by byla na světě, píše New York Times.

Katastrofě však lidstvo není daleko. Nedávná studie ukázala, že pokud budou spáleny veškeré zásoby fosilních paliv, potopa jako z příběhu o Noemově arše bude nevyhnutelná. „Nemyslím si, že je biblická záplava jen pohádka,“ tvrdí glaciolog z univerzity v Maine Terence Hughes. „Myslím, že se v historii stala nějaká obrovská povodeň, která zasáhla celý svět, a zanechala nesmazatelný dojem na kolektivní paměti lidstva, který se v těchto příbězích zachoval,“ dodává odborník studium ledovců.

Další drama v Bílém domě: Rusové se chlubili, že mohou přes Flynna řídit Trumpa

sinfin.digital