Svíčkovou si dáte i uprostřed Karibiku. Vyrůstá tu české městečko

Eliška Kubátová

Krásy Dominikánské republiky každý rok učarují statisícům turistů. Ráj s více než 400 kilometry bílých písčitých pláží si oblíbili především američtí a němečtí turisté, cestu na druhý největší ostrov v Karibském moři si ale v posledních letech našli i Češi. Dva české rodáky skrytá perla Karibiku nadchla natolik, že se zde rozhodli vybudovat českou vesničku. Nazvali ji Pueblo Checo a už dnes nabízí řadu služeb včetně ubytování nebo výletů. Autoři projektu však mají v hlavě další velké plány, které teprve čekají na svou realizaci. Chybět nebude penzion, restaurace ani český obchůdek. Hotovo by mělo být do tří let.

Za projektem Pueblo Checo stojí dva rodáci z české kotliny – seňor Grande, jak Dominikánci přezdívají Frantovi, a Miguel, neboli český Mirek, který v Dominikánské republice žije už osm let. „Proč česká vesnička?  Tuto otázku mi kladou lidé hodně často. Odpověď není moc jednoduchá, ale má velmi jednoduché pozadí – je to neskutečně nádherný kout země s příznivým podnebím a hlavně neskutečně přátelskými lidmi,“ říká rodák z Valašska František.

Českou vesničku se oba nadšenci rozhodli vybudovat na severu ostrova, který omývá Atlantský oceán. Právě milí lidé a příjemně vlhké klima jsou to, co sem cestující ze zahraničí táhne nejvíc. Zdejší podnebí by se dalo označit za téměř ideální. Teploty se pohybují kolem 30 stupňů, díky pofukujícímu větříku ale není cítit, jak sluníčko u rovníku pálí. Náladu turistům nezkazí ani déšť, který se dá čekat hlavně v noci, někdy ale i přes den. Díky němu však sever země není vyprahlý a oko i toho nejnáročnějšího cestovatele potěší pohled na stále se zelenající krajinu plnou banánovníků, mangovníků a kokosových palem.

Ještě před 15 lety patřilo severní pobřeží mezi turisticky zapomenuté části země, v posledních letech ale zažívá novou vlnou zájmu. Díky velkým vlnám se těší oblibě milovníků vodních sportů, jako je surf nebo kite. Dojem z krásné krajiny zde nekazí ani mohutné hotelové komplexy, které na severním pobřeží najdete jen stěží. Místní úřady totiž výstavbě vysokých budov dávají červenou, aby vlny vysoké i několik metrů nezmizely, a nadšenci do vodních sportů měli stále důvod se sem vracet.  

Poznat tu pravou Dominikánskou republiku

Pro svůj projekt si tedy čeští rodáci vybrali malou vesničku Jardin Deportivo nedaleko města Cabarete na severním pobřeží. František a Mirek zdaleka nejsou jediní lidé z Čech, které krásy dominikánského severu okouzlily, a rozhodli se sem natrvalo odstěhovat. Nový život zde našla mladá Češka s malými dětmi, manželé v nejlepších letech i seniorský pár ze severu Čech. Za pomoci zdejších lidí, od právníků po komunální politiky, začali čeští rodáci zjišťovat podmínky pro získání vhodných nemovitostí, kde by rozrůstající se česká komunita mohla ubytovat.

sinfin.digital