Tajemná mumifikovaná kolena. Vědci věří, že patří královně Nefertari

Info.cz

Hrob staroegyptské královny Nefertari našli italští archeologové v roce 1904. Tou dobou už byl dávno vypleněný, po zlodějích v něm ale přesto něco zbylo – mumifikované dolní končetiny. To, že skutečně patří Nefertari, se víc než sto let prokázat nepodařilo. Teď ale vědci věří, že mají důkaz.  

Vědci se oficiálnímu potvrzení domněnek léta zdráhali. Existovala podle nich řada pochybností, které potřebovali vyvrátit.

„Neměli jsme jak potvrdit, zda jde, nebo nejde, o ostatky Nefertari. Do hrobky je mohla naplavit některá z povodní, které se v té části Egypta čas od času objevují," říká archeoložka Joann Fletcherová.

K větší jistotě jim teď pomohla rozsáhlá řada testů, mezi které patřily radiokarbonové datování, genetika, paleopatologie a chemické testy. Ty ukázaly, že majitelce kolen bylo zhruba 40 let – podobně jako Nefertari v době, kdy zemřela. Vědí také, že muselo jít o ženu z vyšší společnosti, nohy byly totiž mumifikované na velmi dobré úrovni. A jisté už také je, že byla na dobové poměry velmi vysoká. 

Kde je zbytek ostatků?

Celé tělo se podle archeologů nezachovalo zřejmě kvůli řádění zlodějů. Mumii v honbě za zlatem pravděpodobně roztrhali na několik částí. 

Půvab a krása byly její předností

Královna Nefertari byla manželkou faraona Ramsese II. „Zatímco Ramses II. Byl symbolem síly a moci, Nefertari byla pastvou pro oči,“ říká Fletcherová. Její viditelnou krásu lze ale pozorovat jen na ztvárněních na stěnách její hrobky.

sinfin.digital