„Takových herců je v každé kultuře pár, ať je to jakkoli velká země,“ vzpomínají blízcí na Fialovou

ČTK

luš

Vtip, eleganci a nadhled oceňovali nejbližší kolegové na herečce Květě Fialové, která dnes ve věku 88 let podlehla dlouhotrvající nemoci. Režisér Petr Svojtka, který s ní pracoval v Městských divadlech pražských (MDP), ji označil za první dámu českého divadla a filmu. Dokumentaristka Alena Činčerová bude na Fialovou vzpomínat jako na okouzlující bytost. ČTK řekla, že o Fialové bylo známo, že se konce života nebojí, a proto se jí snad odcházelo snadno. Těm, kdo ji měli rádi, ale bude chybět, uvedla.

U pokladny Divadla ABC je improvizované pietní místo s obrázkem zesnulé herečky, kam lidé mohou přinést svíčku a květinu, ve foyeru u vstupu do divadla je kondolenční kniha. „Kdykoli, kdy se ozvali příbuzní a chtěli v divadle udělat rozloučení se zesnulým, udělali jsme vše pro to, aby se tak mohlo stát. Pokud budou pozůstalí chtít, aby se Květa ještě naposledy dostala na jeviště, kde strávila celý svůj život, budu to považovat za velkou čest,“ řekl ČTK ředitel MDP Ondřej Zajíc.

„Mě fascinovala, jaký vztah měla k fenoménu smrti,“ řekl. „Nebála se, nestyděla o těch věcech mluvit, naopak jezdila do různých domovů důchodců na různé besedy se seniory, kde svým přístupem, lehkou ironií a humorným způsobem z nich snímala nějakou tíži závěru života. Myslím, že to bylo autentické, což je pro mě v tuhle chvíli hodně důležité,“ uvedl Zajíc.

„Hlásila se k buddhismu, takže k tomu měla ještě trochu jiný vztah než je v křesťanské kultuře,“ doplnil. Připomněl, že když sám před 12 lety jako mladý ředitel do divadla nastupoval, osobní přístup herečky mu byl velkou oporou a povzbuzením do práce. „Stejně jako další osobnosti tohoto kalibru byla absolutní originál, ještě navíc podle mě s věkem zrála, postupně se osvobodila... Věci, které říkala, byly někdy skandální, šokující, ale byly absolutně nezaměnitelné a nezapomenutelné,“ připomíná svéráznou postavu českého divadla. „Takových herců je v každé kultuře pár, ať je to jakkoli velká země. S jejím odchodem a s odchodem pana Lubomíra Lipského končí jedna velká éra MDP a hlavně v Divadle ABC, s nímž oba byli svázáni nejvíc,“ uvedl.

sinfin.digital