„Toto je volání o pomoc těžařské lodi Červený trpaslík,“ slavný britský sitcom slaví 30 let

ČTK

bau

Britský komediální sci-fi seriál Červený trpaslík se na obrazovkách poprvé objevil už před 30 lety, nedávno uvedené nové díly ale dokazují, že od té doby jeho tvůrci zrají jako pověstné víno. Posádka těžařské lodi, bloudící v hlubinách vesmíru, se ve vysílání BBC představila 15. února 1988 a příběhy skupinky antihrdinů si rychle získaly srdce fanoušků nekonvenční zábavy. 

Červený trpaslík totiž láká hlavně na typický britský humor, kterého jeho výstřední postavy - flákač David Lister, humanoidní kocour jménem Kocour nebo hologram pedantského, leč neschopného důstojníka Arnolda Rimmera - dostaly do vínku opravdu hodně. Popularitě Červeného trpaslíka přitom neuškodily ani někdy opravdu dlouhé přestávky mezi jeho sériemi. Jeho věrní diváci si na nové, naprosto nepředvídatelné zápletky, dokázali počkat klidně i deset let.

Podobnou zarputilost jako fanoušci přitom předvedli autoři seriálu, zkušení rozhlasoví scenáristé Rob Grant a Doug Naylor. Prvotní nápad dali na papír už v roce 1983, dalších pět let jim ale trvalo, než se jim povedlo Červeného trpaslíka dostat na obrazovku. Sveřepě totiž trvali na tom, že jejich "majstrštyk" nesmí přerušovat reklamy, a tak jim nezbývalo, než trpělivě a opakovaně klepat na dveře BBC. Jedině veřejnoprávní stanice jim mohla ve Velké Británii tuhle neobvyklou podmínku splnit.

"Toto je volání o pomoc těžařské lodi Červený trpaslík. Posádka je mrtvá, zahynula v důsledku ozáření. Jediní, kdo přežili, jsou Dave Lister, který byl v době nehody na lodi ve stavu nevědomí a jeho březí kočka, bezpečně uzavřená ve skladišti. Po probuzení za tři miliony let je Lister pouze ve společnosti tvora, jenž se vyvinul z jeho kočky, a Arnolda Rimmera, holografické simulace jednoho mrtvého člena posádky," ozvalo se začátkem roku 1988 na druhém programu BBC.

Červený trpaslík nakonec dostal šanci v manchesterském studiu BBC i díky producentům, kteří měli na kontě třeba Černou zmiji s Rowanem Atkinsonem v hlavní roli. Prvních šest dílů se přes nepřízeň osudu a odborářů začalo natáčet v září 1987 a televize je odvysílala v rychlém sledu během února a března následujícího roku. Odezva diváků byla více než dobrá, a tak se po půl roce mohl na obrazovkách objevit druhů půltucet epizod, kde mimo jiné k hrdinům přibyl android Kryton.

sinfin.digital