Třetí pražská defenestrace vedla ke strašlivé válce. Proč letěli radní z okna?

Jaroslav Šajtar

Před čtyři sta lety – 23. května 1618 – došlo k události, která poznamenala na stovky let české země i celou Evropu. Z okna Pražského hradu byli vyhozeni místodržící Jaroslav Bořita z Martinic a Vilém Slavata z Chlumu a Košumberka s písařem Filipem Fabriciem. Třetí pražská defenestrace, kterou vyvrcholil boj českých nekatolických stavů proti vládnoucím katolickým Habsburkům, fakticky zahájila české stavovské povstání a následně třicetiletou válku. 

V předvečer třicetileté války se v Evropě formovala protihabsburská unie řízená velice obratným a chytrým Kristiánem z Anhaltu. Kladla si za úkol zničit habsburský rod. V jejím čele stál zpočátku francouzský král Jindřich IV. a po jeho smrti Benátská a Holandská republika, savojský vévoda Karel Emanuel, německá protestantská knížata a francouzští králové, nástupci Jindřicha IV.

Unie využila nespokojenosti českých stavů k rozdmýchávání odporu proti vládě slabého a bezdětného krále Matyáše. Ke všem komplikacím přibyla otázka, kdo se stane jeho nástupcem. Královými nejbližšími příbuznými byli jeho mladší bratři, jenže ti kromě toho, že rovněž neměli děti, navíc o trůn ani nestáli.

sinfin.digital